Mexicaanse griep: universeel griepvirus kan vroeg of laat realiteit worden

Vijf grote bedrijven verkopen griepvaccins, steeds meer farmabedrijven investeren in vaccins

De komst van de Mexicaanse griep heeft de speurtocht naar een universeel griepvirus in een stroomversnelling gebracht. Een dergelijk virus kan eerder vroeg dan laat realiteit worden, ook al wordt nu nog steeds als science fiction beschouwd.
Vijf grote bedrijven verkopen inmiddels griepvaccins, steeds meer farmabedrijven investeren anderzijds in dergelijke vaccins.

De vijf bedrijven die momenteel griepvaccins ontwikkelen zijn GlaxoSmithKline, Novartis AG, CSL Biotherapies, MedImmune, AstraZeneca PLC en Sanofi-Aventis. In de laatste vijf jaar werd er meer geïnvesteerd in de zoektocht naar een nieuw vaccin tegen de griep dan in de 20 jaar voordien.

Dr. William Schaffner, bij Vanderbilt University hoofd van de divisie preventieve medicatie en woordvoerder van de invloedrijke Infectious Diseases Society of America, is van mening dat die investeringen vruchten gaan afwerpen. Vooral het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline heeft resoluut de kaart van de vaccins getrokken. In 2009 opende GlaxoSmithKline een nieuwe Amerikaanse fabriek voor de verpakking van vaccins.

Glaxo verkocht halverwege de jaren 90 van vorige eeuw zeggen en schrijven 1 vaccin in de Verenigde Staten. Momenteel verkoopt het Britse bedrijf op de grootste farmamarkt in de wereld nu 12 vaccins, wereldwijd zijn er dat zelfs 30. Bovendien heeft GlaxoSmithKline nog 20 vaccins in de testfase, waaronder voor hersenvliesontsteking en malaria.

Die interesse voor vaccins is uiteraard ook door winstmotieven ingegeven. De verwachting is dat de verkopen van geneesmiddelen op voorschrift in de komende vijf jaar met ongeveer een derde gaan toenemen. In dezelfde tijdspanne zouden de verkopen van vaccins verdubbelen, zo blijkt uit prognoses gemaakt door researchbureau Kalorama Information. De markt voor vaccins kan zodoende een markt worden waar groot geld te verdienen valt.

Hét voorbeeld van het ultieme vaccin is uiteraard de universele griepbestrijder. Dat vaccin is nog altijd niet gevonden, maar heel wat (biotechnologie)bedrijven werken er aan. Vooral het Nederlandse Crucell - dat een betrouwbare partner heeft gevonden in Johnson & Johnson - heeft sterk ingezet op onderzoek naar dat deel van het griepvirus dat niet jaarlijks varieert. Vroeg of laat zal die universele griepbestrijder waarschijnlijk gevonden worden. Dat hoeft zelfs niet noodzakelijk meer een injectie te zijn, steeds vaker gaan er vaccins in de vorm van patches, pillen, neussprays enzovoort aangemaakt worden.

Syndicatie