Algemeen vaccin voor griep op komst, kan binnen vijf jaar gelanceerd worden

Algemeen vaccin voor griep op komst, kan binnen vijf jaar gelanceerd worden

Experimenteel vaccin is effectief bij dieren, testen bij mensen kunnen nu beginnen

Een experimenteel vaccin voor de bestrijding van griep is effectief bij dieren tegen een breed gamma van vormen van influenza. Op basis van de effectiviteit bij mensen mag worden verondersteld dat het medicijn ook bij mensen werkzaam is. De testen van het vaccin op mensen kunnen nu beginnen. In de toekomst zal het dus misschien mogelijk zijn om via een injectie in de kindertijd iemand te behoeden voor het griepvirus.

Het vaccin werd getest bij muizen en apen. Die ontvingen twee keer een injectie met een griepvirus dat al in 1999 werd ontwikkeld op basis van het H1N1-virus. Gary J. Nabel, die het onderzoeksteam leidde, is optimistisch over de afloop van de testen. Hij denkt dat een algemeen vaccin tegen griep binnen een periode van vijf jaar op de markt kan worden gebracht. De resultaten van het onderzoek verschenen in Science Express.

Jaarlijks worden griepvaccins aangemaakt op basis van griepvormen die dat jaar in omloop zijn. Die vaccins zijn dan effectief tegen die welbepaalde vorm van griep, maar moeten elk jaar worden vervangen. Het op de markt komen van een algemeen virus zou dus zeker een stap in de goede richting zijn. Zoals de vaccins tegen onder andere mazelen, zou het vaccin in de kindertijd toegediend worden. Vervolgens zou de persoon in kwestie voor de rest van zijn leven bestand zijn tegen het griepvirus. Het vaccin kan duizenden levens redden, want griep blijft in sommige gevallen een dodelijke ziekte.

Nabel, viroloog bij het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, sluit niet uit dat het vaccin ook kan worden gebruikt voor de bestrijding van hepatitis en andere ziekten. Specifiek wat griepvirussen betreft, is het opvallend dat die snel kunnen muteren. Die mutatie gebeurt zo snel dat de wetenschap tot dusver altijd heeft achteropgelopen wat het aanmaken van nieuwe virussen betreft. Sanofi-Aventis SA in Parijs en GlaxoSmithKline Plc in Londen behoren tot de belangrijkse ontwikkelaars van griepvaccins.

Anthony S. Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, is van mening dat een algemeen virus tegen de griep een enorme invloed zal hebben op de bestrijding van deze aandoening. Momenteel circuleren er drie vormen van griep onder de mensen en elk jaar ontstaan er nieuwe subtypes. Er wordt al jarenlang gezocht naar een griepvaccin, maar tot dusver zonder veel succes. Er wordt in de medische wereld dan ook vol ongeduld uitgekeken naar een doorbraak.

Syndicatie