Wat kan ik zelf doen om Mexicaanse griep te voorkomen?

Wat kan ik zelf doen om Mexicaanse griep te voorkomen?

Voorzorgsmaatregelen kunnen kansen op Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) sterk reduceren

Er wordt nog steeds volop gewerkt aan de vaccins tegen de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1). Die gaan er waarschijnlijk te laat komen om de eerste golf van de griep te kunnen opvangen. In afwachting krijgt de bevolking het advies om zelf een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. In de meeste gevallen betreft het simpele dingen waar niets bijzonders voor moet worden gedaan.

De scholen zijn opnieuw open en dus lopen de kansen op besmetting met Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) in snel tempo op. Zaak is daarom om voorzichtig te zijn. In de Verenigde Staten werden alvast extra voorzorgsmaatregelen genomen. Volgens Anne Schuchat, directeur van het CDC's Center for Immunization and Respiratory Diseases, is het bijzonder vervelend dat het virus tijdens de zomermaanden op geen enkel moment van de voorgrond is verdwenen. Daardoor werd de medische wereld geen enkele rustpauze gegund.

Op een symposium over de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) werd de vrees uitgesproken dat we deze winter wel eens een ongewoon hoog aantal griepgevallen gaan te zien krijgen. Dokters en ziekenhuizen pogen zich in de mate van het mogelijke voor te bereiden op wat komen gaat. Van de man in de straat wordt ook ee extra inspanning verwacht. In afwachting dat er een virus voor de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) beschikbaar is, kan die namelijk ook al iets doen om de kansen op het opdoen van het virus te beperken. 

Kathleen Sebelius, secretaries van het U.S. Department of Health and Human Services (HHS), gaf een aantal concrete tips mee die kunnen voorkomen dat de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) zich op al te grote schaal verspreidt. Meest voor de hand liggend is uiteraard het regelmatig wassen van de handen, liefst met zeep en warm water.

Ook een aantal andere tips zijn eigenlijk voor de hand liggend. Zo lijkt het de meest logische zaak om nauw contact met besmette personen te vermijden. Blijf indien mogelijk minstens twee meter uit de buurt van iemand die met Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) is besmet. Beperk anderzijds de contacten zo veel mogelijk wanneer je iemand moet verzorgen die aan Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) lijdt.

De rol van de gezichtsmaskers blijft omstreden. Het is allesbehalve zeker of ze helpen om besmetting te voorkomen. Maar zelfs wie er één draagt, mag niet vergeten om zijn handen te wassen of om contacten met zieke mensen te vermijden. Gebruik het gezichtsmasker op de juiste manier en gooi het na gebruik weg. Verder blijft het aangewezen om niet te hoesten of te niezen in de handen, gebruik een zakdoek of – indien niet bij de hand – uw elleboog.

Blijf uiteraard thuis wanneer je ziek bent, het heeft geen enkele zin om andere mensen te besmetten. Werkgevers hebben er geen enkel voordeel bij om iemand die aan de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) lijdt onder druk te zetten om zo snel mogelijk te komen werken. Hij of zij zal alleen maar de rest van het personeel besmetten.
 

Syndicatie