Gezonde manier van leven kan koorts en griep helpen voorkomen

Gezonde manier van leven kan koorts en griep helpen voorkomen

Kinderen moeten zo snel mogelijk gezonde gewoontes aangeleerd krijgen, op die maner kunnen de kansen op koorts en griep tot een minimum beperkt worden

Hoe kan voorkomen worden dat kinderen verkoud of grieperig worden? Het klinkt misschien wat belegen, maar ook hier geld dat voorkomen beter is dan genezen. Dat voorkomen kan alleen maar gebeuren wanneer iemand op de hoogte is van de gevaren die hem of haar bedreigen. Kinderen moeten dan ook zo snel mogelijk gezonde gewoontes aangeleerd krijgen, op die maner kunnen de kansen op koorts en griep tot een minimum beperkt worden.

Wanneer babies de pampers ontgroeien – onder andere op het moment dat ze dingen in de mond beginnen te steken – kan de tijd rijp zijn om met het opvoedingsproces te starten. Gewoontes worden namelijk liefst in de kindertijd aangeleerd. Anderzijds is het ook zo dat slechte gewoontes best zo snel mogelijk afgeleerd worden. Daarmee kan al begonnen worden tijdens de overgang naar de kindertijd.

Oplettende kinderen hebben veel minder kans om tijdens herfst en winter griep op te doen. Zelfs al leveren de geleverde inspanningen niet meteen resultaat op, toch zijn ze de moeite waard van aan te leren. Vroeg of laat gaan ze gegarandeerd van pas komen.

Tanya Remer Altmann, MD, pedagoge van auteur van ‘Mommy Calls:Dr. Tanya Answers Parents' Top 101 Questions About Babies and Toddlers’ heeft veel ervaring met het leerproces van kinderen. Kinderen die als ze jong zijn erg proper opgevoed werden, zullen dat gedrag op latere leeftijd niet kwijtspelen.

Uiteraard moet het leerproces realistisch blijven, je kan een kleuter moeilijk iets aanleren wat hij of zij nog niet begrijpt. De vraag is of een kleuter kan worden aangeleerd hoe bescherming tegen kou en griep kan worden gegarandeerd. Dat kan inderdaad, op voorwaarde dat het zo eenvoudig mogelijk wordt gehouden. Het heeft weinig zin om zo’n kind lastig te vallen met verhalen over virussen, maar hou het zo eenvoudig mogelijk. Het heeft daarom ook geen zin om een kind over te halen om uit de buurt van een vriendje of vriendinnnetje te blijven dat aan het hoesten is.

Een aantal eenvoudige dingen – die kunnen uitgroeien tot gewoontes – kunnen wel aangeleerd worden. Maak bijvoorbeeld van het wassen van de handen een routinebehandeling. Het wassen van de handen is vanzelfsprekend erg belangrijk voor het voorkomen van griep. De handen worden zo vaak mogelijk gewassen, bij voorkeur op vaste tijdstippen als wanneer ze van school komen, voor het eten, na naar het toilet te zijn geweest, na het spelen enzovoort.

Het wassen van de handen gebruiken we als voorbeeld van consistent gedrag. Gebruik voor dat wassen steeds water en zeep, elke wasbeurt moet 15 tot 20 seconden duren. Wanneer water en zeep niet beschikbaar zijn, kan het wassen van de handen ook gebeuren met een gel op basis van alcohol.

Syndicatie