Is het aanbevolen om een griepprik te laten zetten?

Is het aanbevolen om een griepprik te laten zetten?

Vooral risicogroepen zijn kwetsbaar voor de griep

Met het winterseizoen op komst, worden we opnieuw geconfronteerd met griepalarm. Sommigen onder ons zijn erg gevoelig voor het griepvirus, anderen hebben een grotere resistentie uitgebouwd. Toch zal iedereen in zijn leven wel eens met een griepje hebben kennisgemaakt.

De gelukkigen onder ons ondervinden daar weinig hinder van, zij schudden bij wijze van spreken even met het hoofd en zijn al weer genezen. Anderen kunnen echter doodziek zijn van de griep. Hierbij dient er rekening worden gehouden dat er heel wat verschillende griepvormen ontstaan, waarbij de ene al minder onschuldig als de anderen.

Is het aanbevolen om een griepprik te laten zetten?, is de jaarlijks terugkerende vraag. Het antwoord op deze vraag is genuanceerd. Wie nog relatief jong is en over een goede weerstand beschikt, moet zich in principe niet zo veel zorgen maken. Een paar dagen binnen blijven, eventueel met een verblijf in bed, en de ergste pijn zal wel geleden zijn. Maar niet iedereen komt er zo makkelijk vanaf.

Vooral risicogroepen zijn kwetsbaar voor de griep. Dat geldt op de eerste plaats voor zwangere vrouwen, een groep die altijd extra voorzichtig zijn omdat ook de gezondheid van de nog ongeboren baby op het spel staat. Daarnaast kan ook wie een zwakke gezondheid heeft maar beter zijn voorzorgsmaatregelen treffen. Een prikje kan veel onheil voorkomen.

Hetzelfde geldt uiteraard voor ouderen en zeker voor bejaarden. Iedereen wie de 65 jaar is gepasseerd, neemt beter het zekere voor het onzekere en liet zich beter inenten tegen de griep. Hierbij geldt trouwens het aloude spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’. Je weet maar nooit, misschien krijgen we dit jaar een bijzonder hardnekkige griepepidemie.

Syndicatie