Zorgvuldig wassen van de handen kan griep en andere winterse aandoeningen helpen voorkomen

Zorgvuldig wassen van de handen kan griep en andere winterse aandoeningen helpen voorkomen

Heet water kan microben helpen doden

We bevinden ons in de winterperiode en die gaat traditioneel gepaard met een aantal kwaaltjes of kwalen. Een verkoudheid is snel opgestoken, maar de meeste mensen raken de winter niet door zonder één of ander griepje te hebben opgestoken. Op zich is zo’n griep niet zo erg, maar vooral oudere mensen zijn niettemin toch kwetsbaar voor een winterprikje. Voorkomen is daarom beter dan genezen.

Een besmetting is sneller dan verwacht doorgegeven. Een handdruk met iemand die besmet is, kan volstaan om een verkoudheid of het griepvirus door te geven. David Agus, professor geneeskunde aan de University of Southern California en  auteur van The End of Illness, waarschuwt dat voorzichtig moet worden omgesprongen met dit soort op het eerste gezicht ongevaarlijke kwaaltjes. Op langere termijn kunnen die echter zwaardere aandoeningen veroorzaken als hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Voorzichtigheid is daarom geboden, er zijn verschillende manieren waarop een een verkoudheid of een griepaanval kan worden voorkomen.

 Zorgvuldig wassen van de handen kan winterse aandoeningen helpen voorkomen. Agus adviseert om de handen minstens gedurende 20 seconden met warm water en zeep te wassen. Neem daarbij een voorbeeld aan de manier waarop een chirurg zijn handen wat alvorens een operatie door te voeren.

 Heet water kan namelijk microben helpen doden en het zijn precies die microben die aandoeningen als verkoudheid en griep veroorzaken. Volgens een studie verschenen in Preventive Medicine blijkt dat mensen die hun handen minstens 5 keer per dag wassen 35% minder kans hebben om verkouden te worden of om een griepje te vatten

Syndicatie