Geen paniek over Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)

Geen paniek over Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)

Mexicaanse griep is meestal te vergelijken met gewone griep, patiënt is niet weerloos
 
Er is waarschijnlijk geen andere ziekte waar de media zich zo op gefocust hebben als op de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). De ziekte is inderdaad nieuws, want het betreft wel degelijk een brandnieuw virus.
 
Bovendien heeft de WHO de pandemie-situatie uitgeroepen. Anderzijds is het paniek uit de boze, de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is in de meeste gevallen niet gevaarlijker dan een gewone griep.
 
Uiteraard heeft het ook geen zin als de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) als een niemendalletje af te doen. Patiënten die de ziekte lijden, kunnen wel degelijk serieus ziek zijn. Het treffen van voorzorgsmaatregelen is zeker geen overbodigheid, maar een dokter raadplegen voor de minste kuch is absoluut niet noodzakelijk.
 
In sommige gevallen heeft paniek onlogische reacties tot gevolg. Zo zijn er mensen die Mexicaanse restaurants mijden of die weigeren om nog varkensvlees te eten. Voor alle duidelijkheid: het is niet door het eten van varkensvlees dat iemand Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) kan opdoen.
 
De vraag naar mondmaskers is toegenomen, maar voorlopig is het overbodig om met dergelijk masker voor het gezicht de straat op te gaan. Ook producten voor het wassen van de handen worden vlot verkocht. Deze reactie valt nog ergens te begrijpen, meer hygiëne kan nooit kwaad.
 
Voor wie zich nog steeds ongemakkelijk voelt met de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in de voorgrond op het nieuws zijn hier zeven redenen waarom u zich geen zorgen hoeft te maken:
 
1. De meeste gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zijn tot dusver mild geweest. Het zijn uiteraard de gevallen met dodelijke afloop die bij voorkeur de krantenkoppen halen. De meeste patiënten genezen gewoon thuis, niet in het ziekenhuis.
2. We zijn niet weerloos tegenover de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Eenvoudige dingen: handen wassen, de mond niet aanraken, hoesten in een doekje, het vermijden van contact met zieke mensen… kunnen al heel wat gewicht in de schaal werpen.
3. De meeste gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) leken tot dusver sterk op een gewone wintergriep, met dezelfde symptomen en dezelfde manier van verspreiding.
4. In de Verenigde Staten alleen al sterven elk jaar 36.000 mensen van gewone griep, jaarlijks belanden er 200.000 met griep in het hospitaal. De cijfers voor Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) komen daar in de verste verte niet in de buurt van.
5. De toekomst van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is onbekend, maar dat is ook met gewone griep het geval. Ook bij gewone griep kunnen nog mutaties optreden.
6. De wereld is meer dan ooit voorbereid op de komst van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Bij de vogelgriep enkele jaren geleden was dat nog anders.
7. Een pandemie hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat er veel doden vallen. Het woord zegt iets over de verspreiding van het virus, niet over de ernst van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).

 

Syndicatie