Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1): op reis of niet op reis?

Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1): op reis of niet op reis?

Hou rekening met een aantal vuistregels wanneer u van plan bent om naar een land te reizen dat zwaar door Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1 wordt geteisterd

Steeds meer mensen herzien hun reisplannen wegens het opduiken van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). In de Verenigde Staten ontraadt de gezondheidsorganisatie CDC het bezoek aan een aantal landen die zwaar door de griep geteisterd worden.

Dat geldt uiteraard op de eerste plaats voor Mexico, het land naar hetwelk de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is genoemd. Ook Nieuw-Zeeland is en land dat vanwege het grote aantal vastgestelde gevallen door heel wat toeristen wordt gemeden.

De World Health Organization (WHO) ziet echter weinig redenen tot paniek en ontraadt een bezoek aan Mexico of andere risicolanden zeker niet af. Het heeft overigens geen zin om een bepaald land te mijden wanneer de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) al over zowat de hele wereld is gesignaleerd. Het is niet door thuis te blijven dat de opmars van het virus tot stilstand zal worden gebracht.

Keiji Fukuda, MD, assistant directeur-general Health Security and Environment bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, heeft er niets op tegen dat individuele landen reisrestricties opleggen. Het staat ieder land vrij om op zijn manier de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) aan te pakken. Niemand kan beletten dat reizigers het vliegtuig, de trein, het schip of de auto nemen om zich naar een of andere plaats van bestemming te begeven.

Wel zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die genomen kunnen worden om het risico op besmetting met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te voorkomen. In ieder geval is het belangrijk om de richtlijnen van zowel de WHO als de lokale gezondheidsorganisaties. Laatstgenoemde instellingen weten alles over het lokaal voorkomen van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).

Voor het vertrek laten mensen uit de risicogroepen – onder andere zowel ouderen als jongeren met chronische aandoeningen – zich beter inenten met de antivirale middelen Tamiflu of Relenza. Met aandoeningen worden andere diabetes, longziekten, hartkwalen enzovoort bedoeld. De antivirale middelen worden alleszins aanbevolen in gebieden waar relatief veel gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zijn vastgesteld.

Ook op het vlak van hygiëne moeten in risicogebieden de nodige stappen ondernomen worden om besmetting met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te voorkomen. Vooral het regelmatig wassen van de handen met water en zeep (of met een alcohol bevattende gel) wordt sterk aanbevolen. Probeer in ieder geval contact te vermijden die besmet zijn met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) en probeer lichamelijk contact met ogen, neus of mond te vermijden.

Wie zich slapjes voelt, gaat beter helemaal niet op reis maar blijft beter thuis. Er komen nog genoeg mogelijkheden om te reizen wanneer de pandemie van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) achter de rug is.

Syndicatie