Vaccinaties als gevolg van Mexicaanse griep reduceren gevallen van gewone griep

Vaccinaties als gevolg van Mexicaanse griep reduceren gevallen van gewone griep

Seizoensgebonden griep is zeldzaam geworden

De opkomst van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) heeft in de media heel wat belangstelling gekregen. Deze griep bleek voor sommige leeftijdscategorieën gevaarlijker dan de gewone griep, onder andere voor jongeren en zwangere vrouwen. Een opvallende vaststelling is echter wel dat de vaccinaties als gevolg van het uitbreken van de Mexicaanse griep de gevallen van gewone griep gereduceerd hebben.

De seizoensgebonden griep is met andere woorden zeldzamer geworden, zo kunnen we alleszins afleiden uit Amerikaans cijfermateriaal. Marc Lipsitch, griepspecialist aan de Harvard School of Public Health in Boston, merkt op dat de seizoensgebonden griep elk jaar ongever 30.000 Amerikanen van 65 jaar of ouder doodde. In 2009 is de gewone griep voor het eerst in meer dan 40 jaar echter niet opgedoken. Ze is deels verdrongen door de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1), maar ook de massale vaccinatie als gevolg van het uitbreken van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) speelt uiteraard een rol in het verhaal.

Wat geldt voor de Verenigde Staten, geldt ook voor Europa. Aan deze kant van de Atlantische Oceaan hadden 99% van de griepgevallen betrekking op de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) en niet op de gewone seizoensgebonden griep. De vraag is of deze trend zich ook in de toekomst gaat verder zetten. Het is alleszins nog te vroeg om te stellen dat de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) de gewone griep heeft verdrongen.

De Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) maakte een snelle opmars, maar het aantal gevallen daalde op het noordelijk halfrond ook al vrij snel. Het valt af te wachten wat er nu gaat gebeuren. Sommige wetenschappers sluiten niet uit dat de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in een gewijzigde vorm terug gaat opduiken en dan mogelijk nog meer slachtoffers gaat eisen. Of de seizoensgebonden griep de verloren plaats weer kan terugwinnen, blijft eveneens een vraagteken.

Het U.S. Centers for Disease Control and Prevention meldde in de periode herfst/winter enkele gevallen van de seizoensgebonden griep type B, maar geen enkel geval van H3N2. Het ziet er dus naar uit dat de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) het grieplandschap grondig door elkaar heeft geschud. Hoe dat er in de toekomst gaat uitzien, valt moeilijk te voorspellen. Veel zal er van afhangen of de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) al dan niet een blijvertje zal zijn.

Syndicatie