Aarzel in geval van griep of verkoudheid niet te snel alvorens antivirale medicijnen te nemen

Aarzel in geval van griep of verkoudheid niet te snel alvorens antivirale medicijnen te nemen

Probeer voorzorgsmaatregelen te nemen om groep of verkoudheid te voorkomen

We bevinden ons in de winterperiode en die gaat traditioneel gepaard met een aantal kwaaltjes of kwalen. Een verkoudheid is snel opgestoken, maar de meeste mensen raken de winter niet door zonder één of ander griepje te hebben opgestoken. Op zich is zo’n griep niet zo erg, maar vooral oudere mensen zijn niettemin toch kwetsbaar voor een winterprikje. Voorkomen is daarom beter dan genezen.

Een besmetting is sneller dan verwacht doorgegeven. Een handdruk met iemand die besmet is, kan volstaan om een verkoudheid of het griepvirus door te geven. David Agus, professor geneeskunde aan de University of Southern California en  auteur van The End of Illness, waarschuwt dat voorzichtig moet worden omgesprongen met dit soort op het eerste gezicht ongevaarlijke kwaaltjes. Op langere termijn kunnen die echter zwaardere aandoeningen veroorzaken als hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Voorzichtigheid is daarom geboden, er zijn verschillende manieren waarop een een verkoudheid of een griepaanval kan worden voorkomen.

Ter bestrijding van griep zijn er op de eerste plaats een aantal antivirale middelen. Zaak is om zo snel mogelijk in te grijpen zodra de eerste symptomen van griep opduiken. Vraag uw dokter meteen raad, geneesmiddelen als Tamiflu of Relenza kunnen soelaas bieden. Agus benadrukt echter wel dat deze zo snel mogelijk moeten ingenomen worden, bij voorkeur 24 tot 48 uur na het uitbreken van de eerste symptomen.

Verwacht echter geen mirakelen van deze medicijnen, ze zullen niet alle symptomen van de griep wegnemen maar zullen wel een bepaalde vorm van verlichting bieden en daarnaast ook nog eens het genezingsproces bespoedigen. Er zijn op de markt heel wat medicijnen beschikbaar, aarzel dus niet en vraag uw dokter om advies.

Syndicatie