Griep: diarree kan drager zijn van het griepvirus

Griep: diarree kan drager zijn van het griepvirus

Spijsverteringsstelsel was tot dusver niet verdacht als bron van verspreiding van virussen

Diarree bij kinderen kan drager zijn van het griepvirus, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Daarmee is mogelijk een nieuwe bron van overdracht van het griepvirus ontdekt. Het spijsverteringsstelsel was tot dusver niet verdacht als bron van verspreiding van virussen. Mogelijk kan het spijsverteringskanaal eveneens een bron van infectie zijn.

Uit een test bij 733 kinderen die aan griep leden, bleek dat bij een minderheid van de patiënten het griepvirus in de stoelgang werd aangetroffen. In minstens één geval werden levende virusdeeltjes in de stoelgang aangetroffen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het blad BioMed Central. De conclusie van de studie kan zijn dat het spijsverteringsstelsel kan fungeren als overdrager van het griepvirus.

Hiermee kan worden verklaard waarom één op vijf slachtoffers van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) af te rekenen had met diarree of met misselijkheidsverschijnselen. Ook bij gewone griep zijn deze symptomen niet zeldzaam, wat de conclusies van het onderzoek lijkt te bevestigen. Het onderzoek was het grootste dat tot dusver werd gevoerd rond de invloed van het spijsverteringsstelsel op de verspreiding van het griepvirus. Ze werd gevoerd bij kinderen, maar de resultaten van het onderzoek kunnen waarschijnlijk ook naar volwassenen geëxtrapoleerd worden.

Tim Uyeki, auteur van het onderzoek en epidemioloog gespecialiseerd in griep bij het U.S. Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta, merkt op dat dusver steeds werd uitgegaan dat griep zich verspreidde via het luchtwegenstelsel en niet via het spijsverteringsstelsel. Wanneer het spijsverteringsstelsel inderdaad ook verdacht is, kan dit verklaren waarom de griep zich in veel gevallen zo snel kan verspreiden. Aan het onderzoek werkten zowel het National Institute of Health Research and Development als het U.S. Naval Medical Research mee, hetgeen betekent dat de studie breed was opgezet.

Uyeki is van mening dat het opduiken van het griepvirus in het spijsverteringsstelsel vergaande gevolgen kan hebben voor de bestrijding van de ziekte en voor het controleren van de infectie. Bij de testen werd kinderen jonger dan 6 jaar onderzocht, waarbij genetisch materiaal van het griepvirus in 12% van de gevallen werd teruggevonden. In 3% van de samples uit de stoelgang bleek het griepvirus eveneens aanwezig.

Syndicatie