Was heisa rond Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) sterk overdreven?

Wetenschapper ziet goedgeoliede machine achter campagne

Achteraf bekeken is het natuurlijk makkelijk om een oordeel te vellen, maar volgens sommige dokters is de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) het meest opgeklopte verschijnsel van de afgelopen jaren. Al in een vroeg stadium waren er wetenschappers die waarschuwden voor overdrijving.

In juli 2009 was epidemioloog Tom Jefferson de eerste om te waarschuwen dat de risico's van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) kunstmatig opgeschroefd waren. Jefferson verklaarde in Der Spiegel dat de WHO, de publieke gezondheidsorganisaties, de virologen en de farmaceutische bedrijven andere motieven hadden om de gevaren van de ziekte te overroepen. De wetenschapper zag een goedgeoliede machine achter de hele campagne, de hele heisa rond de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) was naar zijn mening sterk overdreven.

Waar of niet waar, feit is dat met de strijd tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) heel wat geld was gemoeid. Er werd in recordtempo gewerkt om een nieuw vaccin aan te maken. Het oude vaccin - dat jaarlijks werd aangepast om de seizoensgebonden griep te bestrijden - volstond namelijk niet om de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) op een doeltreffende manier aan te pakken. Jefferson stoorde zich met name aan de uitbouw van de hele machine rond de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1), die volgens hem niets met medische wetenschap maar alles met poenpakkerij te maken had.

Keiji Fukuda, bij de World Health Organisation de speciale adviseur voor influenza-epidemies, merkte op hoe moeilijk het is om op voorhand de gevolgen van een bepaalde ziekte in te schatten. Dat is des te moeilijker wanneer die het formaat van een pandemie aanneemt. Volgens Fukuda is het nog altijd niet mogelijk om de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in haar juiste perspectief te plaatsen. Dat wordt pas mogelijk wanneer de nieuwe influenza-vorm enkele jaren heeft gecirculeerd.

Voor de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zijn er vooralsnog te weinig data voorhanden om tot sluitende conclusies te komen. Dat is pas mogelijk wanneer de aandoening enkele jaren heeft gecirculeerd. Het ziet er dus naar uit dat het nog even kan duren alvorens we een sluitend beeld van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) hebben gekregen.

Syndicatie