Nog veel mysteries rond varkensgriep

Varkensgriep is om te beginnen als naam als slecht gekozen. Eigenlijk betreft het een mengvorm van varkens-, vogel- en gewone griep. De term ‘varkensgriep’ is eigenlijk gekozen bij gebrek aan alternatief. Eerst was gedacht aan ‘Mexicaanse griep’ als benaming, maar Mexico is maar toevallig de plaats waar de ziekte voor het eerst is opgedoken.

Varkens kunnen evenals mensen griep krijgen. Eigenlijk zijn er zelfs vier verschillende vormen van varkensgroep, die op regelmatige tijdstippen de varkenstallen teisteren. De meeste recente virussen behoren tot de H1N1 en H3N2 subtypes. Varkens worden weliswaar ziek van deze virussen, maar sterven er niet aan.

Het vreemde aan het nieuwe virus is dat het genen van Euraziatische varkens draagt, genen die normaal niet in Noord-Amerika aanwezig zijn. Het is zeer ongewoon dat het nieuwe virus ook mensen besmet.

Toch zijn er jaarlijks één of twee gevallen van mensen die de varkensgriep opsteken. Meestal betreft het varkensboeren of mensen die vanwege de aard van hun beroep vaak met varkens in aanraking komen. Tussen december 2005 en januari 2009 was er een verrassende opstoot, met 12 mensen die met de varkensgriep waren besmet.

Deze gevallen bleken de voorbode van het uitbreken van de ziekte op wereldschaal in april 2006. Waarschijnlijk ligt een genetische variatie in het virus aan de basis van de overstap op grotere schaal van dier naar mens.
In 1976 was er een mysterieuze uitbraak van het virus bij Amerikaanse soldaten in de staat New Jersey. 240 mensen werden ziek, één van hen stierf.

De varkensgriep verdween echter even mysterieus als ze gekomen was. Het betrof in 1976 ook het H1N1 subtype, dat in een andere vorm in 1918-1919 verantwoordelijk was voor de dood van miljoenen mensen. Er moet een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen het H1N1 subtype zoals bij het mensen elk jaar opduikt en de huidige vorm van varkensgriep.

Verontrustend is dat de ziekte ditmaal ook jonge en ogenschijnlijk gezonde mensen aantast. De varkensgriep is resistent tegen oudere griepmedicijnen, maar kan wel worden bestreden met de bekende anti-griepmiddelen Tamiflu en Relenza.
 

Syndicatie