Wat gaat Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in de komende jaren doen

Wat gaat Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in de komende jaren doen

Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) kan nog jarenlang een bedreiging blijven

De komst van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) heeft de medische wereld grondig dooreengeschud. De vraag is uiteraard wat er in de komende jaren gaat gebeuren. Wat gaat de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in de komende jaren nog doen? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker.

De Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) kan nog jarenlang een bedreiging blijven, zo luidt de mening van sommige wetenschappers. Arnold Monto, professor epidemiologie aan de University of Michigan in Ann Arbor, is onder andere die mening toegedaan. Monto verwacht dat de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) alleszins nog in de komende jaren het griepseizoen zal blijven domineren. Dat is geen goed nieuws voor de gewone seizoensgebonden griep, die door de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) naar de achtergrond dreigt te worden gedwongen.

William Schaffner, chairman van het departement Preventive Medicine aan de Vanderbilt University in Nashville (Tennessee) en extern adviseur van de Amerikaanse regering over vaccinatie, blijft op zijn hoede. Sanofi-Aventis SA, AstraZeneca Plc, GlaxoSmithKline Plc, Novartis AG en CSL Ltd hebben alvast 141 miljoen dosissen voor de seizoensgebonden griep aangemaakt en 251 miljoen dosissen voor de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Dat betekent dat deze farmaceutische bedrijven niet verwachten dat de dreiging van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) op korte termijn gaan verdwijnen.

Schaffner geeft echter toe dat het bijzonder moeilijk te voorspellen valt wat er nog gaat gebeuren. Hij adviseert om mensen uit risicogroepen met beide vaccins te injecteren. Monto gelooft in een come-back van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1), vooral in regio's waar ze tot dusver weinig of geen schade heeft aangericht. Volgens Monto zal de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) gevaarlijker blijven dan de gewone griep.

Lone Simonsen, research directeur in het Department Global Health aan George Washington University in Washington, denkt dat de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) nog minstens twee tot vijf jaar zal blijven ‘rondzweven'. In een volgende fase zal de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zowel jongeren als ouderen gaan treffen. Omdat ook jongeren als gevolg van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) kunnen sterven, zal het verlies aan levensjaren hoger oplopen dan bij een gewone griep.

Syndicatie