Volg de evolutie van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) op via Google

Met Google Flu Trends heeft internetbedrijf een betrouwbaar monitoringsysteem voor de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) ontwikkeld

Met Google Flu Trends heeft internetbedrijf een betrouwbaar monitoringsysteem voor de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) ontwikkeld. De betrouwbaarheid van het systeem is vrijwel even hoog als die van de traditionele surveillance systemen zoals die door gezondheidswerkers worden opgezet. Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland kwamen tot deze conclusies.

De resultaten van Google Flu Trends konden de vergelijking met de traditionele moeiteloos doorstaan. Het gratis online programma zou vooral goed bruikbaar zijn voor het opvolgen van gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) waarvan gewone data ontbreken of onderbroken zijn. Voor de wetenschappers is het vanzelfsprekend zeer belangrijk dat zij de evolutie van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) op een betrouwbare manier kunnen volgen.

Het beschikken over statistische gegevens is namelijk zeer belangrijk voor het herkennen van patronen, bijvoorbeeld wat betreft het aantal ziekenhuisopnames vanwege Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Het Google programma werd een jaar geleden voorgesteld en maakt gebruik van de zoektechnologie van Google, zoektechnologie die in zijn sector richtinggevend is. Volgens Flu Trends zou het mogelijk zijn om een uitbraak van de ziekte sneller te detecteren dan via de klassieke medische data.

Nick Wilson, dokter en onderzoeker aan de University of Otago in Wellington en co-auteur van het onderzoek, kan Flu Trends het ideale systeem worden om als backup voor uitbarstingen van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te gebruiken. De Google-technologie werkte veel beter dan het onderzoeksteam onder leiding van Wilson had verwacht. De researchers vergeleken Flu Trends met drie al bestaande flu-monitoring systemen, dit tijdens het griepseizoen op het zuidelijk halfrond. Dat seizoen werd gekenmerkt door een forse opstoot van het aantal gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).

De trends die werden verwerkt op basis van ingebrachte gegevens via Flu Trends bleken goed overeen te stemmen met de realiteit. De pieken van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in Nieuw-Zeeland werden getrouw weergegeven. De week met het hoogste aantal gevallen met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) bleek ook de week te zijn met het hoogste aantal opnames in het ziekenhuis. De Google-technologie zal ook in Europa worden ingezet om de evolutie van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) hier te monitoren. 

Syndicatie