Mexicaanse griep: zwangere vrouwen moeten opletten!

Mexicaanse griep: zwangere vrouwen moeten opletten!

Risico’s op hospitalisatie en overlijden ingevolge Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zijn vier keren hoger dan normaal bij zwangere vrouwen

Uit een recente studie uitgevoerd door de CDC blijkt dat de risico’s op hospitalisatie en overlijden ingevolge Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) vier keren hoger zijn dan normaal bij zwangere vrouwen. Deze boodschap klinkt echter onheilspellender dan ze in feite is. De meeste vrouwen die besmet raken met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zullen namelijk geen ernstige problemen krijgen.

Hetzelfde geldt overigens voor niet-zwangere vrouwen en mannen. Zelfs een vier keer hogere kans is nog verwaarloosbaar, zo blijkt uit de studie. Interessant om te weten is uiteraard waarom zwangere vrouwen kwetsbaarder zijn wanneer ze de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) krijgen. Zekerheid heeft de wetenschap nog niet, maar de kans is groot dat naarmate de foetus zich ontwikkelt en (vooral) groeit op het ademhalingssysteem van de moeder toeneemt. Daardoor nemen de kansen op secundaire functies zoals longontsteking toe.

Bovendien bestaat de kans dat het immuunsysteem van een vrouw verzwakt als ze zwanger is. Daardoor wordt ze meer vatbaar voor overdraagbare aandoeningen zoals bijvoorbeeld griep en, bij extensie, dus ook de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).

Mogelijk is er ook een combinatie van beide factoren in het spel. In ieder geval wil de medische wereld het zekere voor het onzekere nemen. Zwangere vrouwen krijgen daarom absolute voorkeur bij het toedienen van het vaccin voor de bestrijding van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Volgens de richtlijnen verstrekt door het CDC vallen zwangere vrouwen namelijk onder een categorie die hoger dan gewone risico’s loopt. Tegen die achtergrond hebben wereldwijd de verantwoordelijken voor de vaccinatie prioriteit gegeven aan de vaccinatie van zwangere vrouwen. Hetzelfde geldt voor iedereen die zorg draagt voor kinderen of die veel in contact komt met kinderen.

Wat is de beste manier om Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te voorkomen in geval dat u een zwangere vrouw bent? Op de eerste plaats is het belangrijk om alle contact te vermijden met mensen die besmet zijn met de ziekte. We zouden zelfs nog een stapje verder gaan door alle contact te vermijden met al wie symptomen van de ziekte vertoont (koorts, spierpijn, ademhalingsproblemen, hoesten, niezen enzovoort). Zwangere vrouwen doen er ook goed aan om hun handen zo vaak mogelijk te wassen, vaker nog dan gewone mensen. Vermijd ook om ogen, neus en mond aan te raken. In regio’s waar de ziekte volop woedt, kan het verstandiger zijn om zich maar niet in grote massa’s te mengen.

Een zwangere vrouw die toch (bij vergissing of niet) in contact is gekomen met iemand die lijdt aan Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1), doet er goed aan om haar dokter te raadplegen in verband met het nemen van medicatie als voorzorgsmaatregel. Daarbij moet er op gelet worden dat de te nemen medicijnen geen schade toebrengen aan de baby.

Het is niet helemaal duidelijk of een zwangere moeder de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) kan overdragen aan haar baby. Mogelijk kan het virus de placenta infecteren, die het bloed naar de foetus brengt. Bij vorige griepepidemies is gebleken dat vrouwen met griep een hoger risico op prematuurtjes liepen.

Syndicatie