Wie heeft vaccin tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) nodig?

Wie heeft vaccin tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) nodig?

Race tegen de tijd om vaccin tegen Mexicaanse griep te vinden
 
Europa waarschuwt dat het aantal gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) nog drastisch kan toenemen. Daarbij wordt uiteraard gekeken naar het traditionele griepseizoen in de herfst, wanneer het aantal gevallen van de ‘gewone’ griep ook al fors stijgt.
 
Bovendien blijkt dat in verschillende gevallen het virus van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) resistent blijkt te zijn tegen de bestaande geneesmiddelen, op de plaats tegen Tamiflu. Dat kan betekenen dat het virus nog steeds muteert, wat niet veel goeds belooft.
 
De wetenschap vermoedt overigens dat er veel meer gevallen zijn van Mexicaanse griep dan tot dusver wordt aangenomen. In heel wat gevallen zetten de symptomen zich niet sterk genoeg door om medisch ingrijpen te veroorzaken. In bepaalde landen is het al mode om mensen samen te brengen om een lichte vorm van de griep over te brengen, zodat het lichaam resistentie kan ontwikkelen.
 
Inmiddels wordt er druk gewerkt om op grote schaal vaccins tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te ontwikkelen. Het is echt een race tegen de tijd, in de hoop dat er voldoende vaccins klaar zullen zijn wanneer de griep zich op grote schaal begint te verspreiden.
 
De meeste westerse landen hebben grote bestellingen voor het vaccin geplaatst, voor een totaal bedrag van al meer dan 1 miljard euro. Voorlopig kan het aanbod de vraag dan ook niet bijbenen.
 
De vraag is uiteraard wie het vaccin tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) nodig heeft. De vraag stellen is makkelijker dan het antwoord geven, want de huidige vorm van het influenza-virus heeft al heel wat vraagtekens doen rijzen. Het aantal doden viel tot dusver beter mee dan gevreesd. Daarnaast is het opvallend dat vooral jonge(re) mensen het slachtoffer van het virus werden.
 
De huidige situatie illustreert de onzekerheid waar de overheden en de farmaceutische maatschappijen mee worden geconfronteerd. Het is belangrijk om min of meer precies te weten hoeveel vaccins er nodig zijn. Te veel vaccins zou overheidsgeld verspillen, terwijl er daarnaast de productie van andere noodzakelijke vaccins komt stil te liggen. De aanmaak van te weinig vaccins of van het vaccineren van de verkeerde mensen brengt anderzijds ook weinig zoden aan de dijk. 
 
Het uitwerken van een programma om de juiste mensen te vaccineren is momenteel de prioriteit van heel wat regeringen. Er wordt uitgekeken naar richtlijnen daaromtrent van de World Health Organization. In het Verenigd Koninkrijk krijgen medisch personeel en kinderen voorrang. In de Verenigde Staten wordt voorlopig nog even afgewacht.
 
Experts stellen momenteel vast dat het virus het meest impact heeft op mensen met andere gezondheidsproblemen, inclusief diabetes en astma. Ongeveer driekwart van de gehospitaliseerde patiënten in de VS verkeerde in die situatie. Zwangere vrouwen en mensen met overgewicht lijken eveneens kwetsbaar. De onzekerheid over het productiequotum is eveneens vervelend voor de farmabedrijven, die voorlopig nog moeten gissen hoeveel ze gaan produceren.

 

Syndicatie