Mensen met een gezond hart zijn meer griepbestendig

Mensen met een gezond hart zijn meer griepbestendig

Een gezond hart versterkt het menselijk afweersysteem

De winter staat weer voor de deur, zodat we ons moeten voorbereiden op de traditionele winterkwaaltjes. Verkoudheden zijn in de winter de gewoonste zaak ter wereld, maar ook deze kunnen vermeden worden mits de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen. De griep is een ander paar mouwen, in de geschiedenisboeken wordt nog steeds melding gemaakt van de Spaanse griep in de jaren na de Eerste Wereldoorlog.

Maar ook nu nog eist de griep elk jaar duizenden doden. Veel is uiteraard afhankelijk van welke griepvariant dit jaar zal doorbreken. Soms zijn die varianten relatief onschuldig, soms zijn ze relatief gevaarlijk. Zeker oudere mensen lopen een risico op een noodlottige afloop. Voorkomen is daarom beter dan genezen, we kunnen met andere woorden maar beter op het ergste voorbereid zijn.

Definitive cijfers zijn uiteraard niet beschikbaar, maar naar verluidt zouden jaarlijks gemiddeld 36.000 mensen wereldwijd als gevolg van de griep overlijden. Het betreft dan uiteraard geen onschuldig griepje, maar wel de meer serieuze variant van deze aandoening. Jaarlijks zouden ook 200.000 mensen vanwege de griep in een ziekenhuis worden opgenomen.

Wat kunnen we – buiten het traditionele anti-griepspuitje doen om te voorkomen dat we ziek worden? Mensen met een gezond hart zijn meer griepbestendig, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Wie hart- en vaataandoeningen probeert te vermijden, zal dus ook al een grote stap zetten richting het vermijden van de griep.

Een gezond hart versterkt het menselijk afweersysteem en dus is er ons alles aan gelegen om de gezondheidstoestand van ons hart te verbeteren. Dat kan onder andere via een calorieënarm dieet, met veel omega 3-vetzuren, veel fruit en groenten enzovoort.

Syndicatie