Komt vaccin voor Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te laat?

Komt vaccin voor Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te laat?

Eerste weken van het nieuwe schooljaar kunnen beslissend worden voor grote doorbraak Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)

Komt er in de eerste weken van het nieuwe schooljaar een grote doorbraak van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1), met mogelijk miljoenen slachtoffers tot gevolg? De medische wereld is er alleszins op voorbereid, hoewel het vaccin voor de bestrijding van de griep nog niet klaar is.

De farmaceutische bedrijven kloppen overuren om het vaccin zo snel mogelijk klaar te krijgen, maar het begin van het schooljaar zal niet meer worden gehaald. De kans is groot dat het vaccin voor de bestrijding van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) pas tegen de laatste week van november in voldoende grote hoeveelheden beschikbaar zal zijn. Op dat moment kan de ziekte al volop woeden.

De Amerikaanse overheid heeft bijna 195 miljoen dosissen van het vaccin besteld, maar daarvan zullen er waarschijnlijk maar 45 miljoen klaar zijn tegen midden oktober. Voor een efficiënte vaccinatie zijn waarschijnlijk twee injecties per persoon noodzakelijk, verspreid over een periode van drie weken. Daarna kan het volgens het
Amerikaanse Department of Health and Human Services nog twee weken duren alvorens de antilichamen zijn aangemaakt. De organisatie heeft inmiddels al laten weten dat de beschikbaarheid van het vaccin iets langer op zich zal laten wachten dan eerst was gehoopt.

In de Amerikaanse zomerkampen hebben zich nogal wat gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) voorgedaan. Dat is op zich enigszins verontrustend, want in volle zomer is van influenza-epidemies praktisch nooit sprake. Het virus kan nu sluimerend aanwezig blijven tot het griepseizoen op het noordelijk halfrond aanbreekt.

De eerste uitslagen van de testen met het vaccin voor de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) worden ergens midden september verwmacht. Die zouden afkomstig zijn van het Australische CSL, dat ongeveer 20% van de Amerikaanse voorraden gaat leveren.
 
Onderzoeker William Schaffner van de Vanderbilt University School of Medicine maakt zich weinig illusies,  hij is er zeker van dat er een doorbraak op grote schaal komt van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Volgens Schaffner kan er dit jaar bovendien sprake zijn van een dubbel griepeffect. Afgezien van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zal ook de gewone seizoensgebonden griep traditiegetrouw haar opwachting weer maken.

Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is inmiddels al in 170 landen aangetroffen, zo maakte de World Health Organization bekend. De gemiddelde leeftijd van de grieppatiënten ligt tussen 12 en 17 jaar, zo blijkt uit data uit Canada, Chili, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Patiënten die al de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) hebben gehad, mogen volgens Schaffner alleszins tot de herfst op immunititeit rekenen. Die immuniteit is echter relatief, want het virus kan nog altijd muteren. Daarom kan het toch geen kwaad om zich toch te laten vaccineren.

Syndicatie