Mexicaanse of varkensgriep (H1N1) lijkt sterk op zijn voorganger

Mexicaanse of varkensgriep (H1N1) lijkt sterk op zijn voorganger

De directe voorganger van de huidige Mexicaanse of varkensgriep (H1N1) is de 1918 H1N1 griep
 
Er zijn een aantal opvallende gelijkenissen tussen de Mexicaanse of varkensgriep (H1N1) en zijn voorganger uit 1918. Beiden waren in eerste instantie relatief mild, maar werden vervolgens krachtiger.
 
Zowel het huidige virus als dat uit 1918 doken op buiten het traditionele winterseizoen. Nog een punt van overeenkomst is dat in beide gevallen oudere kinderen en jonge volwassenen getroffen worden.
 
Het vervelende is dat onmogelijk te voorspellen valt hoe de nieuwe Mexicaanse of varkensgriep (H1N1) zich uiteindelijk gaat ontwikkelen. Het kan een dodelijke pandemie worden, maar het kan ook allemaal met een sisser aflopen. Het is in dit geval erg moeilijk om lessen uit het verleden te trekken.
 
Het verleden leert dat griepepidemieën verschllende plaatsen op verschillende momenten met een verschillende kracht raken. Het 1968 H3N2 virus – ook een  pandemie – was streng in de U.S. en Canada, maar bleef mild in Engeland en de rest van de wereld.
 
Griepvirussen kunnen bovendien op dezelfde plaats meermaals toeslaan met verschillende hevigheid. Het kan in ieder geval geen kwaad om tegen de winter opnieuw op het ergste te zijn voorbereid.

 

Syndicatie