Vaccin tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) eindelijk op komst

Vaccin tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) eindelijk op komst

 

Meer dan één injectie ie nodig om immuniteit tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te bekomen

 

In koortsachtig tempo wordt er gewerkt aan een virus dat immuniteit zal bieden aan de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Hopelijk zal dat virus tegen de winter van 2009-2010 beschikbaar zijn.

 

Nu is echter al duidelijk dat één injectie niet zal volstaan om immuniteit tegen het virus te garanderen. Op een bijeenkomst van specialisten in het U.S. Centers for Disease Control and Prevention werd gewaarschuwd dat volwassenen minstens twee injecties over een periode van drie weken nodig zullen hebben om volledige immuniteit te bekomen. Een derde injectie is nodig voor het bestrijden van de seizoensgebonden griep. In het geval van kinderen jonger dan 9 jaar loopt dat aantal zelfs op tot vier injecties.

 

De Amerikaanse overheid heeft al de ongebruikelijke stap gezet om alle vaccins tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in aanmaak op te kopen. Ze zullen worden toegediend door speciale eenheden opgericht door de gezondheidsorganisaties van de verschillende staten. Verwacht wordt dat tegen 15 oktober in de Verenigde Staten alleen al 50 miljoen vaccins beschikbaar zullen zijn. In een volgende fase wordt gemikt op voldoende vaccins om de volledige bevolking te voorzien.

 

Het probleem is dat één injectie slechts 10 tot 20% immuniteit tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zal garanderen. Daarom zijn meerdere injecties vereist. In de Verenigde Staten wordt verwacht dat het een heel werk zal worden om de bevolking zo goed mogelijk voor te bereiden op het winterseizoen. De VS hebben duidelijk de rol van voorloper op zich genomen, want in andere delen van de wereld staat de voorbereid duidelijk minder ver.

 

De vrees van de wetenschap is dat het virus dat Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) veroorzaakt tegen de komst van de winter op het noordelijk halfrond zo gemuteerd zal zijn dat de gevaarlijkheidsgraad ervan de huidig sterk zal overtreffen. Daarom is het belangrijk dat er tijdig voldoende vaccins voorradig zijn om te vermijden dat er tienduizenden doden gaan vallen als gevolg van het virus.

 

Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) wordt veroorzaakt door een nieuw virus en dat verklaart waarom het menselijk lichaam er nog geen natuurlijke immuniteit tegen heeft ontwikkeld. Het is pas de tweede injectie die het aantal antilichamen in voldoende mate zal verhogen.

 

Toch is er een zekere natuurlijke aanleg voor immuniteit in het menselijk lichaam aanwezig. Dit wordt aangetoond door het feit dat mensen van boven de 50 tot dusver minder hinder ondervonden van het virus dan jongere mensen. Oudere mensen zijn tijdens hun leven al met meer virussen in aanraking gekomen en hebben dus al wat weerstand opgebouwd. In hun geval zou één enkele injectie kunnen volstaan.

 

Momenteel wordt uitgetest welke de meeste effectieve doseringen voor elke leeftijdsgroep zijn. Verontrustend is dat de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) sneller een pandemie is geworden dan de twee virussen, respectievelijk in 1957 en 1968. Toen dook het virus telkens laat in de lente op, verdween tijdelijk tijdens de warme zomermaanden om vervolgens in de herfst weer op te duiken.

 

Ditmaal is het virus tijdens de zomermaanden niet verdwenen. Officieel zijn er al meerdere tienduizenden gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) geweest, maar het echte aantal zou in de miljoenen kunnen liggen. Bij veel mensen is het virus niet als dusdanig herkend. Een pluspunt zou kunnen zijn dat voorlopig onderzoek uitwijst dat de overdraagbaarheid er van minder groot is dan van andere influenza-virussen.

 

Er wordt momenteel aan vaccines tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) gewerkt door Sanofi- Aventis SA, GlaxoSmithKline Plc, AstraZeneca Plc, CSL Ltd en Novartis.

 

Syndicatie