Wie moet een masker dragen tijdens de Mexicaanse griep epidemie?

Wie moet een masker dragen tijdens de Mexicaanse griep epidemie?

Hoe moet ik mijn mondmasker ter voorkoming van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) dragen?

Wie moet een masker dragen tijdens de Mexicaanse griep epidemie? De vraag is afhankelijk van de omstandigheden waarin u zich bevindt. Op de eerste plaats moet iedereen een mondmasker dragen die in nauw contact komt met mensen die lijden aan Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). De volgende vraag ligt dan ook meteen voor de hand? Hoe nauw is nauw contact? Als vuistregel geldt meestal dat iedereen een mondmasker moet dragen die binnen een afstand van twee meter komt van iemand die lijdt aan Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).

Deze regel geldt uiteraard voor wie hulpverlener optreedt voor mensen die aan Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) lijden, maar a fortiori voor iedereen die de patiënt bij het gebruik van een inhaler of andere adembehalingsapparatuur. Voorzichtigheid is in dit geval meer dan ooit de moeder van de porceleinwinkel.

Uiteraard moet iemand die zelf aan Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) lijdt steeds een mondmasker dragen, kwestie van te voorkomen dat hij of zij andere mensen aansteekt. Het dragen van een masker is voor zieke mensen zowel binnenshuis als buitenshuis aan te bevelen. Wie lijdt aan Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) en het huis moet verlaten – bijvoorbeeld om naar de dokter te gaan – neemt best extra voorzorgsmaatregelen.

Ook voor wie in hetzelfde huis woont als iemand die lijdt aan Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) draagt best zijn mondmasker wanneer hij ergens naartoe gaat of iemand gaat bezoeken. Een persoon die er op het eerste gezicht gezond uitziet, kan toch anderen met de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) besmetten.

Tenslotte kan het ook geen kwaad om een mondmasker te dragen wanneer in uw gemeente veel gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zijn geconstateerd. Voorkomen is in dat geval (veel) beter dan genezen.

Hoe gebruik ik een mondmasker tijdens de pandemie van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)?

Het gebruik van een mondmasker wordt best gecombineerd met een aantal andere voorzorgsmaatregelen. Betrouw niet alleen op uw mondmasker om besmetting met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te voorkomen, maar hou ook rekening met een aantal andere voorzorgsmaatregelen.

Vermijd op de eerste plaats grote mensenmassa’s en vermijd zoveel mogelijk nauw contact met mensen die lijden aan de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Zelfs wanneer u een masker draagt, kan het geen kwaad om zo vaak mogelijk uw handen te wassen. Wie verkouden is en moet hoesten of niezen, blijft beter thuis om de besmetting van andere mensen te vermijden. 

Vergeet in geen geval om de handen te wassen alvorens het masker op te zetten. Daarnaast is het ook aan te raden om de buitenkant van het masker niet aan te raken wanneer het wordt gedragen. Gebruik mondmaskers slechts een keer en gooi ze daarna in de vuilbak. Voorkom dat gebruikte maskers door iemand anders aangeraakt worden.

Syndicatie