Regelmatig gorgelen met water kan griep helpen voorkomen

Regelmatig gorgelen met water kan griep helpen voorkomen

Ook neusspray kan nuttig zijn wanneer het griepseizoen aanbreekt

De wintermaanden geven traditioneel een opstoot te zien van verkoudheden. Die zijn op zich natuurlijk niet zo erg, maar het wordt iets anders wanneer iemand in de plaats van een verkoudheid een griepje opdoet. We zeggen met opzet ‘griepje’, kwestie van te relativeren. Meestal is er echter sprake van een serieuze griep, met alle gevolgen van dien. Sommige griepepidemies kunnen serieuze proporties aannemen.

Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen die kunnen worden getroffen wanneer er een griepepidemie op komst is. Meest bekende is uiteraard de preventieve inspuiting, maar de praktijk wijst uit dat die niet altijd werkt. In ongeveer 20% van de gevallen zal de griep toch toeslaan. Het komt er daarom op aan om de jaarlijkse inspuiting gepaard te laten gaan met andere maatregelen.

In extreme gevallen kan u proberen binnen te blijven wanneer een griepaanval in de lucht hangt, waarbij in de mate van het mogelijke contact met andere mensen wordt vermeden. Het zal duidelijk zijn dat een dergelijke strategie op langere termijn simpelweg niet houdbaar is.

Uiteindelijk zal iemand toch buiten moeten gaan, bijvoorbeeld om inkopen te doen, maar ook om de sociale contacten te onderhouden. Enkele kleine truucjes kunnen echter helpen om ziek worden te vermijden. Regelmatig gorgelen met water kan griep helpen voorkomen. Onderzoek wees uit dat wie dit doet, ongeveer één derde minder kans loopt om griep op te lopen.

Ook neusspray kan nuttig zijn wanneer het griepseizoen aanbreekt. Bij voorkeur valt de keuze dan op een zoutachtige spray, die korte metten zal maken met de bacteriën en virussen. Wie voldoende waakzaamheid aan de dag legt, zal zijn kansen op een griepaanval gevoelig doen dalen.

Syndicatie