Gewone griepinjecties bieden geen bescherming tegen Mexicaanse griep

Virussen die Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) veroorzaken zijn resistent tegen gewone griepinjecties

Gewone griepinjecties bieden geen bescherming tegen de Mexicaanse griep, zo blijkt uit verschillende recente studies. De virussen die Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) veroorzaken zijn namelijk resistent tegen gewone griepinjecties. Sinds de komst van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is het aandeel gevallen van gewone griep blijkbaar gedaald. Veel dokters maken echter geen onderscheid tussen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) en de gewone seizoensgebonden griep.

Blijkt dat mensen die in het vorige seizoen ingeënt werden tegen de seizoensgebonden griep even weinig beschermd zijn tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) als mensen die geen inspuiting hebben gekregen. Dat bleek uit een studie die werd gepubliceerd door de U.S. Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta.

Het onderzoek werd bevestigd door een gelijkaardig in Australië, waar de wetenschappers geen enkel bewijs vonden dat de spuitjes tegen de seizoensgebonden griep enige protectie boden tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).

Wereldwijd werden al miljoenen mensen ziek vanwege het virus dat de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) veroorzaakt, maar dat belette niet dat ze vooraf of nadien ook nog eens de gewone griep kregen. De Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is een nieuwe vorm van het influenza-virus. Tot dusver is de nieuwe variant veel minder gevaarlijk gebleken dan eerst was gevreesd. De vrees bestaat echter dat het virus nog gaat muteren, waardoor in de komende maanden of jaren een veel gevaarlijkere vorm zou ontstaan.

Toch is het nog niet voor 100% zeker dat er helemaal geen band bestaat tussen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) en de seizoensgebonden griep. Volgens een artikel verschenen in Morbidity and Mortality Weekly Report, het tijdschrift van de U.S. Centers for Disease Control and Prevention, zijn er echter wel al een Mexicaanse en een Canadese studie verschenen die wel een band tussen beide vormen van griep aangaven. Bijkomende studies zijn daarom nodig om definitieve bevestiging te krijgen dat de vaccins tegen seizoensgebonden griep geen invloed hebben op de U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

De Mexicaanse en de Canadese studies kunnen de wetenschappers niet overtuigen omdat ze op een te smalle basis werden gebouwd. Bovendien is er van de Canadese studie nog altijd geen volledige publicatie gebeurd. Voorlopig lijkt het niettemin verstandig om er van uit te gaan dat de seizoensgebonden griepinjectie geen effect heeft op de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).

Syndicatie