Hebben veel mensen ongemerkt Mexicaanse griep gehad?

Hebben veel mensen ongemerkt Mexicaanse griep gehad?

Aantal gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) bij Londense kinderen zou tien keer zo hoog liggen als officieel werd geregistreerd

De polemiek over de aanpak van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) laait hoog op. Volgens een aantal vertegenwoordigers van de medische wereld zou de Wereldgezondheidsorganisatie veel te vroeg een pandemie te hebben uitgeroepen. Uiteindelijk waren de gevolgen van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) veel minder dan die van de klassieke seizoensgriep die elk jaar de wereld teistert.

Toch zou de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) mogelijk op veel ruimere schaal verspreid zijn geweest. Een aantal gevallen van dit influenza-virus zouden simpelweg niet als dusdanig zijn herkend. Het aantal gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) bij Londense kinderen zou bijvoorbeeld tien keer zo hoog liggen als officieel werd geregistreerd. Het is niet toevallig dat er opnieuw over kinderen wordt gepraat, want die zouden een belangrijke rol hebben gespeeld bij de verspreiding van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).

Uit een onderzoek van bloedstalen blijkt dat het virus in veel meer gevallen werd aangetroffen dan dat er geregistreerde gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zijn geweest. Uit 2.000 onderzochte bloedstalen bleek dat er in één van drie gevallen antilichamen tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) werden aangetroffen. Dat versterkt het vermoeden dat het griepvirus op veel grotere schaal heeft toegeslagen dan tot dusver werd aangenomen.

Anderzijds kan uit het onderzoek ook worden afgeleid dat de gevolgen van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in veel gevallen licht tot zeer licht waren. De jongeren hebben namelijk zelfs niet gevoeld dat ze aangetast waren door het griepvirus. De onderzoekers vergeleken bloedstalen genomen voor het uitbreken van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) met stalen die er na werden genomen. De resultaten van het onderzoek stonden te lezen in het blad The Lancet.

Opvallend was dat er ook sporen van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) werden aangetroffen in het bloed van mensen die helemaal geen koorts of andere griepsymptomen hadden gehad. De studie werd uitgevoerd door kinderen jonger dan 15 jaar, want die worden over het algemeen kwetsbaarder geacht voor de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) dan volwassenen. De auteurs van de studie kwamen tot de conclusie dat kinderen de aangewezen doelgroep voor vaccinatie blijven wanneer de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) opnieuw (en mogelijk in een andere vorm) zou opduiken.

Syndicatie