Vaccinatie Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) belangrijk voor zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen lopen viermaal meer kans om gehospitaliseerd te worden als gevolg van Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1)

In de strijd tegen de Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) wordt steeds opnieuw weer benadrukt dat zwangere vrouwen zo snel mogelijk gevaccineerd moeten worden. Blijkt namelijk dat de Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) voor ernstige complicaties tijdens de zwangerschap verantwoordelijk kan zijn. Zwangere vrouwen lopen daardoor viermaal meer kans om gehospitaliseerd te worden als gevolg van Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) dan andere mensen.

Vanaf de start van de uitbraak van de Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) bleken vrouwen extra kwetsbaar te zijn. Ongeveer 6% van de sterfgevallen die tot dusver te wijten waren aan Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) betrof zwangere vrouwen. Statistisch gezien maken die slechts 1% van de bevolking uit. Een studie verschenen in het New England Journal of Medicine toonde aan dat vrouwen goed waren voor ongeveer 7% van alle ziekenhuisopnames als gevolg van Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) tijdens de eerste fase van de pandemie. Een andere studie - ditmaal verschenen in The Lancet - toonde aan dat zwangere vrouwen als gevolg van de nieuwe influenza-aanval zelfs vier keer meer kans liepen om in het ziekenhuis te belanden.

Zwangere vrouwen behoren al bij de risicogroepen van de gewone griep, maar bij Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) is de risicofactor zelfs nog iets groter. In veel landen wordt al jaren aanbevolen om zwangere vrouwen te infecteren tegen de gewone griep. De rechtstreekse aanleiding is dat zwangere vrouwen minder longcapaciteit hebben en dat er bovendien wijzigingen in hun immuunsysteem plaatsgevonden hebben. Dat maakt dat ze veel kwetsbaarder zijn voor Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1).

Die Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) kan bij zwangere vrouwen sneller aanleiding geven tot longuitsteking of zware ademhalingsstoornissen, waardoor zowel het leven van de moeder als dat van de baby gevaar loopt. Afgezien daarvan kan de impact van de Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) op het leven van het ongeboren kind eveneens erg groot zijn, met als mogelijke complicaties een misval, ongeboren kind of aangeboren handicaps.

Zowat alle overheidsorganisaties in alle landen adviseren daarom om zwangere vrouwen zowel tegen de gewone griep als tegen de Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) te vaccineren. Uit studies blijkt dat vaccinatie tegen de gewone griep het aantal gevallen bij zwangere vrouwen drastisch heeft gereduceerd. Daaruit mag worden afgeleid dat hetzelfde effect zich zal laten gevoelen bij vaccinatie tegen Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1). 

Syndicatie