Regelmatig een glaasje rode wijn drinken is inderdaad goed voor het hart

Regelmatig een glaasje rode wijn drinken is inderdaad goed voor het hart

Antioxidanten helpen de slagaders beschermen

In vino vero, zo luidde een spreekwoord van de Romeinen. Het drinken van wijn is niet alleen een culinair gegeven, het kan ook de gezondheid ten goede komen. Voorwaarde is uiteraard dat matigheid wordt betracht. Zware drinkers kunnen zowel geestelijk als fysiek zware problemen krijgen. Iedereen kent in zijn omgeving wel voorbeelden van mensen die als gevolg van overdreven alchoholgebruik aan de rand van de afgrond zijn gebracht.

Maar matig gebruik van alcohol in het algemeen en wijn in het bijzonder lijkt vooral positieve effecten voor de gezondheid te hebben. Iedereen heeft al wel eens horen vertellen dat vooral rode wijn goed is ons lichaam. Dat is inderdaad ook zo, maar aan het drinken van wijn zijn nog andere positieve punten verbonden wat de gezondheid betreft. Of met andere woorden: drink gerust een glaasje (witte of rode) wijn, maar blijft altijd matig in het alcoholgebruik.

Maar waarom is wijn in beperkt mate zo gezond? Dat heeft te maken met de aanwezigheid van fytochemicaliën, stoffen die een positieve uitwerking op het hart hebben. Die fytochemicaliën verhogen namelijk het gehalte aan goede cholesterol in ons lichaam en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Hoewel over de werking van cholesterol nog niet alles geweten is, blijkt overduidelijk dat de goede cholesterol hartproblemen kan helpen voorkomen.

Maar dat is niet het enige positieve effect op het hart. De antioxidanten die in wijn aanwezig zijn, helpen de slagaders beschermen. Het optimale effect wordt bereikt door het drinken van één tot twee glazen rode wijn per dag. Inderdaad, niet meer. Om alle misverstanden te vermijden: het is dus zeker niet zo dat hoe meer glazen rode wijn, hoe beter voor de gezondheid.

Syndicatie