Potassium is belangrijk voor het regelen van de bloeddruk in ons lichaam

Potassium is belangrijk voor het regelen van de bloeddruk in ons lichaam

Medische wetenschap interesseert zich nog niet zo lang voor potassium

De meeste mensen zullen bij het horen van de naam potassium zich even verbaasd achter de oren krabben. Van dit mineraal is namelijk niet zo heel veel geweten. Ook de medische wetenschap is zich slechts de laatste decennia voor potassium gaan interesseren. Nochtans kan het belang van deze stof ondertussen moeilijk worden onderschat, zoals blijkt uit de uitslag van verschillende wetenschappelijke studies.

Potassium is belangrijk voor het regelen van de bloeddruk in ons lichaam, wat dan op zijn beurt weer belangrijk is voor het controleren van de bloeddruk. Potassium speelt met andere woorden een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Er zijn verschillende bronnen van potassium, met als meeste bekenden aardappelen, bananen, vijgen, nectarines, melk en noem maar op.  Geef echter de voorkeur aan aardappelen boven bananen als bron voor potassium, want zoete aardappelen bevatten een veel grotere hoeveeheid van dit mineraal.

Sommigen mensen proppen zich vol vitaminen, in de hoop zo hun levensduur te kunnen verlengen. Dat blijkt echter niet de juiste aanpak te zijn, zoals blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers van de University of Hawaii hielden statistieken bij van 180.000 mannen en vrouwen en de conclusie van hun onderzoek was klaar en duidelijk: slikkers van vitamines leefden niet noodzakelijk langer.

Bovendien bleek van bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten al evenmin sprake te zijn. Het is dus absoluut niet nodig om dagelijks een dosis vitamines te slikken om gezond te blijven. Wat echter wel het geval is: er bestaan heel wat voedingsingrediënten die ons lichaam op een gezonde manier voeden, die ons beschermen tegen vermoeidheid en die ons, inderdaad, aan een langer en gezonder leven kunnen helpen. Zonder deze stoffen kunnen we/ons lichaam dus eigenlijk niet.

Syndicatie