Symptomen van hartaanval bij vrouwen anders dan bij mannen

Vrouwen krijgen vaker een hartaanval die niet als dusdanig wordt herkend

Veel mensen - zelfs niet uit de (para)medische wereld - realiseren zich vaak niet dat een hartaanval bij vrouwen zich op een andere manier kan manifesteren dan bij mannen. De symptomen van een hartaanval bij vrouwen zijn anders dan bij mannen, in zoverre zelfs dat vrouwen vaker een hartaanval krijgen die niet als dusdanig wordt herkend. Dit kan uiteraard zeer negatieve gevolgen hebben.

De symptomen van een hartaanval bij vrouwen kunnen zelfs totaal verschillend zijn van een gelijkaardige aandoening bij mannen. In het blad Circulation verscheen een artikel betreffende vroege signalen die gepaard gaan met een hartaanval bij vrouwen. Het komt er zodoende op aan om die symptomen van een hartaanval te herkennen, wat de medische statistieken wijzen uit dat er veel misdiagnoses in verband met hartaanvallen worden gesteld.

In reactie op de symptomen van een hartaanval krijgen vrouwen soms de meest vreemde diagnoses te horen. De dokters herkennen blijkbaar de hartziekte niet, met als verzachtende omstandigheid dat de symptomen van een hartaanval bij vrouwen inderdaad duidelijk verschillen van die bij vrouwen. In het ergste geval krijgen vrouwen pas veel later te horen dat ze een hartaanval gehad hebben.

De logische vraag luidt dan natuurlijk wat de symptomen van een hartaanval bij vrouwen eigenlijk wel zijn. De volgende signalen kunnen wijzen op een hartaanval, zowel bij mannen als bij vrouwen:

Druk op de borstkas is een bekend fenomeen bij mannen, maar vaak ook bij vrouwen. De symptomen van een hartaanval kunnen ook pijn de borstkas inhouden, pijn die zich verspreid naar de nek, de schouders enzovoort.

Andere symptomen van een hartaanval bij zowel mannen als vrouwen zijn duizeligheid, lichthoofdigheid, zweten, misselijkheid, kortademigheid enzovoort.

Het verschil bij vrouwen is dat de pijn in de borst niet altijd opduikt, zo blijkt uit de Circulation-studie. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat van 515 vrouwen die deel namen aan de studie er 43% gaan last hadden gehad van pijn in de borst toen ze een hartaanval kregen. Daar ligt meteen ook het grootste verschil in de symptomen van een hartaanval bij mannen en bij vrouwen. De pijn, het belangrijkste symptoom van een hartaanval bij mannen, is dus bij vrouwen zeldzamer. Nochtans blijkt dat in ziekenhuizen nog steeds eerst kijken naar pijn in de borst, bijgevolg worden heel wat hartaanvallen bij vrouwen niet vastgesteld.

Nieca Goldberg, cardioloog en hoofd van het Women's Cardiac Care bij het Lenox Hill Hospital in New York City en auteur van "The Women's Healthy Heart Program" merkt op dat ook vrouwen zich bewust moeten zijn van het feit dat de symptomen van een hartaanval bij hen anders zijn. Die symptomen - die al tot zes weken voor de hartaanval kunnen opduiken - zijn onder andere:

Kortademigheid
Algemene zwakte
Onverklaarbare vermoeidheid
Druk op het onderste deel van de borst
Duizeligheid
Misselijkheid
Rugpijn
Druk op de buik

Syndicatie