Hoe weet ik dat ik hartproblemen heb?

Hoe weet ik dat ik hartproblemen heb?

Opvallende toename van het aantal kilo’s moet alarmbelletje doen rinkelen

Veel mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven last van hartproblemen, bijvoorbeeld in de vorm van hartfalen of –zwakte. Concreet wil dit zeggen dat het hart niet meer functionteert zoals het hoort. Ingrijpen is noodzakelijk, want wanneer dat niet gebeurt kunnen de gevolgen fataal zijn.

De hartproblemen kunnen het gevolg zijn van een veelvoud van factoren. Iemand kan al een hartaanval hebben gehad, wat alleszins tot voorzichtigheid aanmaant. Maar in sommige gevallen hoeft er niet eens een hartaanval aan de problemen voorafgegaan zijn.

Mensen die een te hoge bloeddruk hebben, moeten extra voorzichtig zijn. Het kan in dat geval geen kwaad om de werking van het hart regelmatig eens te laten doorlichten. Hetzelfde geldt voor wie lijdt aan diabetes of suikerziekte, deze ziekte is vaak een voorbode van hartproblemen. Heel wat mensen die lijden aan diabetes krijgen uiteindelijk een hartaanval.

Hoe weet ik dat ik hartproblemen heb?, zo luidt een veelgestelde vraag. Op de eerste plaats kan een gevoel van vermoeidheid een duidelijk symptoom zijn, evenals problemen met sommige lichaamsbewegingen. Gebrek aan adem bij kleine inspanningen zijn een ander symptoom, evenals vochtophopingen in de onderste delen van het lichaam. In al deze gevallen is het aangewezen om een dokter te raadplegen.

Een opvallende toename van het aantal kilo’s moet eveneens een alarmbelletje doen rinkelen, zeker wanneer die toename in snel tempo gebeurt. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van de opstapeling van vocht in het lichaam. De toename van het aantal kilo’s kan gepaard gaan met vochtophopingen in de onderste helft van het lichaam, inclusief de buik.

Syndicatie