Vrouwen maken meer kans om te sterven aan hartaanval dan mannen

Vrouwen maken meer kans om te sterven aan hartaanval dan mannen

Vrouwen met hartproblemen zullen minder vaak pijn in de borst hebben

Zowel mannen als vrouwen zijn kwetsbaar voor hart- en vaatziekten, elk jaar sterven wereldwijd miljoenen mensen van beide geslachten aan de gevolgen van hartproblemen. De strijd tegen hart- en vaatziekten is hard opgeschoten, maar voorlopig is er nog geen definitieve oplossing voor hartfalen of hartzwakte, hartaanvallen enzovoort voorhanden.

Een belangrijk symptoom van hartproblemen is pijn in de hartstreek,  deze pijn gaat vaak een hartaanval vooraf. Maar niet alleen pijn in de borst moet in de gaten worden gehouden, ook pijn in de linkerarm kan een signaal geven dat er ‘iets’ loos is. Wie dergelijke pijn voelt, kan beter meteen een dokter waarschuwen.

Tot dusver was echter weinig bekend over verschillen tussen mannen en vrouwen wat hartproblemen betreft. Daar is inmiddels verandering gekomen, dankzij een onderzoek met behulp van de databank van de Amerikaanse National Registry of Myocardial Infarction. Deze databank is de grootste in de wereld wat gegevens over hartaanvallen betreft, ze bevat gegevens van meer dan 1,10 miljoen Amerikanen over de periode 1994 tot 2006.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het magazine Journal of the American Medical Association. Vrouwen maken meer kans om te sterven aan hartaanval dan mannen wanneer ze in het ziekenhuis zijn opgenomen, zo luidde één van de conclusies van het onderzoek.  

Vrouwen met hartproblemen zullen anderzijds minder vaak pijn in de borst ervaren. Op basis van de cijfers kan worden afgeleid dat de afwezigheid van pijn in de borst met een grotere kans op overlijden kan worden geassocieerd, zeker bij jongere vrouwen. De kansen om het niet te overleven zijn tweemaal groter bij vrouwen die geen pijn in de borst ervaren, dit tegenover vrouwen (en mannen) die wel pijn in de borst voelen. Uiteraard kan meespelen dat bij het ontbreken van pijn de behandeling minder intensief kan zijn.

Syndicatie