Veelbelovend nieuw medicijn voor het hart op komst

Veelbelovend nieuw medicijn voor het hart op komst

Experimenteel geneesmiddel Brilinta voorkomt meer sterfgevallen bij hartpatiënten die een operatie of een aderverbreding ondergingen dan Plavix

Er is een veelbelovend nieuw medicijn voor het hart op komst, heeft de Britse farmagroep AstraZeneca laat weten. Het experimenteel geneesmiddel Brilinta voorkomt meer sterfgevallen bij hartpatiënten die een operatie of een aderverbreding ondergingen dan in geval van een standaardbehandeling met Plavix, het populaire medicijn dat door Sanofi-Aventis SA en Bristol-Myers Squibb wordt gecommercialiseerd.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat uit de zogenaamde Plato-testen blijkt dat patiënten die werden behandeld met Brilinta voor en na procedures in geval van hartaanvallen en hevige pijn in de borst 16% minder kans hadden om te overlijden, een tweede hartaanval te krijgen of een beroerte (trombose) te krijgen dan in het geval van het gebruik van Plavix. Laatstgenoemde is nochtans niet de eerste de beste, want het betreft het op één na best verkopende medicijn in de wereld. Uit de studie blijkt dat Brilinta de risico’s op een gevaarlijke bloeding gevoelig doet afnemen.

Christopher Cannon, hoofd van het onderzoek en cardioloog bij het Brigham and Women’s Hospital in Boston, stelde vast dat voor elke 1.000 patiënten die in het ziekenhuis opgenomen werden en die Brilinta in plaats van Plavix gebruikten, er jaarlijks 11 sterfgevallen en 13 hartaanvallen minder waren. Cannon schat het aantal mensen dat jaarlijks in de wereld een hartaanval, of toch alleszins zware pijn in de borst krijgt, op meer dan 5 miljoen. Zelfs in het geval van patiënten die tot dusver de beste behandeling kregen, kunnen de risico’s op een vroegtijdige dood dankzij Brilinta verder gereduceerd worden. De overlevingskansen worden met andere woorden groter.

Brilinta is een geneesmiddel dat zich nog maar in de experimentele fase bevindt, zodat verdere testen noodzakelijk zijn alvorens de toestemming kan worden verkregen alvorens het medicijn gecommercialiseerd mag worden. AstraZeneca verwacht dat nog voor het einde van dit jaar toestemming zal aangevraagd worden om Brilinta wereldwijd te mogen verdelen. Brilinta dreigt een grote concurrent te worden van Plavix, dat vorig jaar goed was voor totale verkopen voor een bedrag van 8,63 miljard dollar. Een andere concurrent is Eli Lilly & Co. en Daiichi Sankyo Co.’s Efient.

Cannon stelde de studie met betrekking tot Brilinta voor op de Transcatheter Cardiovascular Therapeutics meeting in San Francisco. De test had betrekking op 13.408 van de oorspronkelijke 18.604 patiënten die aan de volledige studie deelnamen die door de European Society of Cardiology was georganiseerd. 

De Europese testen met Brilinta stemden goed overeen met de Noord-Amerikaanse. De uitslagen bleven ook positief bij de meeste patiënten die met een hogere dosis van Plavix werden behandeld. Op de markt wordt alleszins hoopvol uitgekeken naar de komst van Brilinta, dat een welgekomen aanvulling kan vormen op de hartmedicijnen die momenteel verkrijgbaar zijn. 

Syndicatie