Donkere chocolade is goed voor de bloeddruk en bevat veel antioxidanten

Donkere chocolade is goed voor de bloeddruk en bevat veel antioxidanten die hartproblemen kunnen voorkomen

Flavonolen in donkere chocolade kunnen depressies helpen bestrijden

Over de invloed van chocolade op onze gezondheid is het laatste woord nog niet gevallen. Hierbij dient echter opgemerkt dat niet allen vormen van chocolade even gezond zijn. Donkere chocolade is echter goed voor de bloeddruk en bevat veel antioxidanten die hartproblemen kunnen voorkomen. Flavonolen in donkere chocolade kunnen bovendien depressies helpen bestrijden.

Maar er is meer. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat landen waar veel chocolade wordt gegeten, meer Nobelprijswinnaars opleveren. Het lijkt echter enigszins voorbarig om daaruit te concluderen dat chocolade een positief effect heeft op de hersenen. Ecologisch is chocolade een verantwoord onderdeel van onze voeding, want cacaoplanten groeien in het wild in het regenwoud. Niet alle chocolade is echter ecologisch verantwoord, want grote plantages maken overvloedig gebruik van pesticiden.

Gezond eten heeft op grote schaal ingang gevonden, steeds meer consumenten zijn aandacht gaan besteden aan hun voedingsgewoonten. Dat is trouwens één van de redenen waarom we met z’n allen steeds langer leven. Algemeen wordt verwacht dat onze levensduur nog kan worden verlengd wanneer we bijvoorbeeld stoppen met roken, meer aandacht besteden aan ons lichaamsgewicht enzovoort.

Maar er is meer dan de eigen gezondheid. Een nieuwe trend is dat er ook meer aandacht wordt besteed aan voeding die een duurzaam karakter heeft, waarbij er met andere woorden ook aandacht aan het milieu wordt besteed. Belangrijk daarbij is dat voedingselementen aan het dieet worden toegevoegd die een positieve invloed hebben op het ecosysteem. Kortom komt het neer op minder chemicaliën die lucht en water vervuilen, minder pesticiden, een zuiniger omspringen met water en energie enzovoort.

Syndicatie