Hoe houd ik mij hart zo lang mogelijk gezond?

Hoe houd ik mij hart zo lang mogelijk gezond?

Combinatie van medicatie met aangepaste levenswijze kan hartproblemen helpen voorkomen

Er is één ding waar we niets aan kunnen doen en dat is dat we elke dag een dagje ouder worden. Het vervelende gevolg hiervan is dat er ook slijt komt op onze organen. Uiteraard is de rol van het hart in het menselijk lichaam cruciaal, het is de pomp die ons in leven doet blijven. Het hart verdient dan ook extra verzorging.

De meeste mensen krijgen in de loop van hun leven af te rekenen met hartproblemen, vaak met dodelijke afloop. Die problemen kunnen van het hart zelf afkomstig zijn, maar ook uit ons vaatstelsel. Als gevolg van een combinatie van factoren, waaronder ongezonde voeding en gebrek aan beweging, kunnen onze aderen dichtslibben.

Uiteindelijk duiken de hartproblemen op en wanneer die niet worden aangepakt, gaan ze alleen maar erger worden. In het ergste geval kan de man of vrouw in kwestie een fatale afloop meemaken, bijvoorbeeld in de vorm van een hartaanval of –stilstand. Ook beroertes mogen worden gerangschikt onder de noemer hart- en vaatziekten.

Het zal duidelijk zijn dat ons hart extra aandacht verdient, kwestie van het zo lang mogelijk gezond te houden. Hoe houd ik mij hart zo lang mogelijk gezond?, is dan een volgende logische vraag. Op de eerste plaats is tijdig ingrijpen noodzakelijk wat waarschuwingssignalen betreft. Die waarschuwingssignalen kunnen worden gegeven in de vorm van het opduiken van diabetes of hoge bloeddruk.

De combinatie van medicatie met een aangepaste levenswijze kan hartproblemen helpen voorkomen. In dat verband denken we aan de veelgebruikte bètablokkers, die in veel gevallen een oplossing bieden. In een aantal gevallen zal medisch ingrijpen noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld via het inplanten van een nieuwe hartklep of door eventueel zelfs een harttransplantatie.

Syndicatie