Oudere mannen die licht slapen lopen groter risico op hoge bloeddruk

Oudere mannen die licht slapen lopen groter risico op hoge bloeddruk

Belang van goede nachtrust wordt steeds duidelijker

Naarmate we ouder worden, zal in de meeste gevallen de slaap minder vast worden. Oudere mensen worden ’s nachts vaker wakker, waarbij ze niet altijd even vlot opnieuw in slaap vallen. Dat is op zich misschien geen ramp, maar het kan wel problemen opleveren wanneer de slaapproblemen chronisch worden. De gezondheid kan dan zelfs rechtstreeks gevaar lopen.

Hierbij stappen me makkelijkheidshalve even voorbij aan de gekende problemen zoals slaapapneu. Deze vorm van slaapstoornis, die medisch aangetoond kan worden door een nachtje slapen in de slaapkliniek, gaat automatisch aanleiding geven tot gezondheidsproblemen. In geval van slaapapneu is ingrijpen hoe dan ook noodzakelijk.

Recent wetenschappelijk onderzoek wijst echter uit dat ook gewone slaapproblemen vanuit medisch standpunt allesbehalve gezond uit. Oudere mannen die licht slapen lopen een groter risico op hoge bloeddruk, zo blijkt. Het onderzoek hieromtrent werd uitgevoerd in de Verenigde Staten, de resultaten ervan verschenen in het Journal of the American Heart Association.

Het belang van goede nachtrust wordt steeds duidelijker. Susan Redline, professor aan Brigham and Women’s Hospital en Harvard Medical School in Boston, merkt op dat de kansen op hypertensie of hoge bloeddruk maar liefst 83% groter zijn bij mannen die licht sliepen. Om een betrouwbaar beeld te krijgen, werd het onderzoek gevoerd over een periode van drie jaar.

Volgens Redline lopen mannen een groter gevaar op hoge bloeddruk dan vrouwen en daar kan de slaap iets mee te maken hebben. De professor is namelijk van mening dat vrouwen beter slapen dan mannen en zodoende ook minder vaak last hebben van hoge bloeddruk. Verder wetenschappelijk onderzoek zal moeten aantonen wat er juist aan de hand is.

Syndicatie