Olijfolie kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen

Olijfolie kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen

Antioxidanten in olijven hebben een heilzame werking

Gezonde voeding is uiteraard heel belangrijk in ons leven. Wie op zijn voeding let en zo gezond mogelijk eet, kan heel wat uitsparen op dokterskosten, geneesmiddelen enzovoort. Eigenlijk moeten we er rekening mee houden dat de manier waarop we ons voelen het gevolg is van de samenwerking tussen een aantal chemicaliën die dag in dag uit door ons lichaam vloeien. Gezondheid is veel meer een chemisch proces dan algemeen wordt aangenomen.

De chemicaliën die onze gezondheid helpen bepalen, zijn samengesteld op basis van een gezonde mix van fruit, groenten, proteïnen, vetten enzovoort. Het zijn deze stoffen (en anderen) die ons gezond en gelukkig doen voelen. Het is echter zo dat verschillende chemicaliën op een verschillende manier op ons lichaam inwerken. In deze korte serie evolueren we een aantal stoffen en de manier waarop ze op ons lichaam inwerken.

Olijfolie kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen, meer bepaald omdat ze invloed hebben op het cholesterolgehalte in het bloed. Ze verhogen namelijk de goede (HDL) cholesterol en verlagen de slechte (LDL) cholesterol. Overigens moeten we hieraan toevoegen dat over de rol van cholesterol het laatste woord nog niet is gezegd. 

De antioxidanten die in olijven aangetroffen worden, hebben een heilzame werking. Doordat ze de goede cholesterol bevorderen en de slechte bestrijden, bieden ze een dubbele bescherming tegen allerhande hart- en vaatziekten. In landen waar veel olijfolie wordt gebruikt, ligt de sterftegraad vaak lager.

Syndicatie