Melk kan hart- en vaatziekten voorkomen

Melk kan hart- en vaatziekten voorkomen

Wie regelmatig melk drinkt, loopt 20% minder kans op hartaanvallen enf beroertes

Is melk het ultieme recept om langer te kunnen leven? Het antwoord op deze vraag zou wel eens positief kunnen zijn. Wie regelmatig melk drinkt, loopt 20% minder kans op hartaanvallen of beroertes. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door researchers van de Cardiff University en de University of Reading.

Melk als bestrijder van hart- en vaatziekten heeft te maken met de aanwezigheid van calcium in de vloeistof. Het gaat echter niet alleen om calcium, maar ook potassium, proteïne en vitamine D zouden een heilzame werking werken. Vanwege het bevatten van suikers en verzadigde vetten zou het drinken van melk vaak als ongezond worden afgeschilderd, ten onrechte dus. Uit de studie, die op haar gebaseerd op 324 onderzoeken die verband houden met de consumptie van melk, blijkt dat de positieve factoren duidelijk zwaarder wegen dan de negatieve. 

De onderzoekers kwamen duidelijk tot de vaststelling dat het aantal doden door hartaanvallen, beroertes en darmkanker kan gereduceerd worden door het drinken van melk. Dat is een opvallende vaststelling, gegeven het feit dat in het verleden regelmatig wordt gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico’s. Die waarschuwingen blijken nu overbodig te zijn. Onze voorouders, die stelden dat het drinken van melk gezond was, blijken nu toch gelijk te hebben gehad.

Het onderzoek gaat nog een stap verder door te stellen dat het drinken van melk de kosten van de gezondheidszorg wereldwijd met miljoenen euro’s kan drinken. Wie regelmatig of zelfs op dagelijke basis zijn glas water drinkt, kan langer en gezonder leven. De wetenschappers die het onderzoek hebben uitgevoerd, maken zich sterk dat zij zwart op wit op basis van de cijfers kunnen bewijzen dat de consumptie van melk een aantal ziekten kan helpen voorkomen. 

Vooral in de strijd tegen hart- en vaatziekten zou melk een belangrijke bondgenoot kunnen worden. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention zijn deze goed voor ongeveer een kwart van de sterfgevallen die jaarlijks in de Verenigde Staten voorvallen. De World Health Organization benadrukte in haar commentaar dat hart- en vaatziekten de nummer één verantwoordelijke zijn voor sterfgevallen.

Verder onderzoek is echter dringend nodig om uit te maken waarom precies het drinken van melk als zo gezond mag worden beschouwd. Het is met andere woorden zaak om nu uit te zoeken wat de gezonde bestanddelen in melk zijn. Van die mechanisme is tot dusver weinig of niets bekend.

Meer informatie daaromtrent is dringend gewenst. Is melk werkelijk zo belangrijk als uit het onderzoek zou blijken, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de wereldwijde voedingsindustrie. De vraag naar melk zou kunnen toenemen, waardoor het aanbod de vraag niet meer kan bijbenen. De voorbereiding voor een voortzetting van de studie omtrent het verband tussen melk en dodelijke kwalen als hart- en vaatziekten en darmkanker zijn in ieder geval al begonnen. In de komende maanden mag daaromtrent meer informatie worden verwacht.

Syndicatie