Amandelen versterken ons hart en helpen ons langer te leven

Amandelen versterken ons hart en helpen ons langer te leven

Ze zijn een vat van supergezonde oliezuren

Algemeen worden noten als gezond beschouwd, maar sommige notensoorten zijn gezonder dan anderen. Amandelen versterken ons hart en helpen ons langer te leven, ze worden door de medische wetenschap als de gezondste van alle notensoorten beschouwd. Ze zijn een vat van supergezonde oliezuren, zuren die thuis horen in het rijtje van mono-onverzadigde vetzuren.

Niet alleen bij mensen werden de positieve effecten van amandelen aangetoond, ook bij ratten bleef het toedienen van deze noten een positief effect op de gezondheid te hebben. Bijna de helft van de calorieën die amandelen bevatten, zijn afkomstig van vezels en proteïne. Uiteraard zijn ook andere noten rijk aan olievetzuren, waarbij het rijtje ook mag worden uitgebreid met bijvoorbeeld sesaamzaadjes.

Sommige voedingsproducten zijn gezond, anderen zijn dat niet. Vroeger werd er niet zo nauw gekeken, maar tegenwoordig wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen producten die gezond zijn en producten die niet gezond zijn. Zelfs het kleinste kind weet tegenwoordig dat calorieën, vatten en zout ongezond zijn. Soms wordt er zelfs overwogen om een waarschuwing aan te brengen op de verpakking van deze producten. Inderdaad, zoals dat bij sigaretten gebeurt.

Andere voedingsproducten mogen duidelijk onder de noemer ‘gezond’ worden ondergebracht. Tegenwoordig wint de stelling veld dat wie vooral ‘goede’ voedingsproducten eet en de ‘slechte’ in de mate van het mogelijke vermijdt langer zal leven. Die goede producten versterken namelijk ons metabolisme, doen vet smelten, vechten tegen ziekte, verlagen de cholesterol, stabiliseren de bloedsuiker enzovoort. Bovendien zijn de meeste van deze producten ook nog eens lekker, zodat niets een opname in ons dagelijks dieet in de weg staat.

Syndicatie