Alcohol kan goed zijn voor het hart, maar werkt anderzijds kankerbevorderend

Alcohol kan goed zijn voor het hart, maar werkt anderzijds kankerbevorderend

Alcohol heeft zowel goede als slechte gevolgen voor de gezondheid

Overdaad schaadt steeds, maar zeker in het geval van alcohol. Zware drinkers lopen een verhoogd risico op tal van aandoeningen, zowel van fysische als van psychische aard. We zouden de Korsakov-patiënten in rusthuizen niet te eten willen geven. Veel van die Korsakov-patiënten betalen nu een hoge tol voor het feit dat ze in een eerdere fase van hun leven veel te veel hebben gedronken. Maar laat ons niet te pessimistisch klinken, alcohol heeft ook een positieve zijde.

Alcohol kan goed zijn voor het hart, maar werkt anderzijds kankerbevorderend. Dat is kort en bondig samengevat de huidige wetenschappelijke stand van zaken. Hierbij dient wel opgelet te worden voor veralgemening. Niet iedere zware drinker zal kanker ontwikkelen, of zal een gezond hart hebben. Telkens dient er rekening te worden gehouden met de individuele situatie van persoon tot persoon.

Alcohol heeft zowel goede als slechte gevolgen voor de gezondheid, zo stelt Arthur Klatksy. Deze dokter en onderzoeker bij Kaiser Permanente, heeft heel wat studies gepubliceerd over de gevolgen van het drinken van alcohol op de gezondheid en dan meer specifiek het hart. Hij kwam inderdaad tot de conclusie dat de situatie telkens individueel moet bekeken worden.

Syndicatie