Crestor (tegen cholesterol) kan ook preventief gebruikt voor hartaanvallen en beroerten

Crestor (tegen cholesterol) kan ook preventief gebruikt voor hartaanvallen en beroerten

Amerikaanse Food and Drug Administration geeft toestemming voor uitbreiding voorschrijfgebied geneesmiddel

Crestor, een geneesmiddel van AstraZeneca dat vooral wordt gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen, kan ook preventief gebruikt worden ter voorkoming van hartaanvallen en beroerten. De Amerikaanse Food and Drug Administration geeft namelijk toestemming voor de uitbreiding van het voorschrijfgebied van het geneesmiddel.

Crestor komt nu in aanmerking voor een nieuwe doelgroep, namelijk patiënten die risico's op hartaanvallen en beroerten lopen zonder last te hebben van een hoog cholesterol-gehalte. Na een uitgebreide studie heeft de Food and Drug Administration AstraZeneca de toestemming gegeven om Crestor te promoten aan mensen die om andere dan cholesterol-redenen risico's op hartaanvallen en beroerten lopen.

AstraZeneca publiceerde al in 2008 een uitgebreide studie waaruit bleek dat Crestor de risico's op hartaanvallen en beroerten - maar ook andere problemen met hart- en vaatziekten - met 44% verlaagde. De studie werd uitgevoerd bij patiënten met een normaal cholesterol-gehalte. Alle deelnemers aan het onderzoek hadden verhoogde niveaus van het C-reactieve proteïne, dat een sleutelindicator vormt voor het dichtslibben van aders. Het dichtslibben van aders is een belangrijke oorzaak van hartaanvallen en beroerten.

De wetenschappers zijn het echter nog niet eens of de verkleining van de risico's te maken heeft met een lager cholesterol-gehalte of met de C-reactieve proteïne. Crestor verlaagt namelijk beide niveaus. In de Verenigde Staten is Crestor nu goedgekeurd voor mannen ouder dan 50 jaar en vrouwen ouder dan 60 jaar met een verhoogd gehalte van het C-reactieve proteïne. De patiënten moeten minstens één risico lopen op hartaanvallen en beroerten. Dat kan bijvoorbeeld hoge bloeddruk zijn of roken.

Alleen al in de Verenigde Staten wordt de markt voor Crestor nu met 6 miljoen mensen uitgebreid. Aan de behandelende dokters wordt overgelaten of Crestor al dan niet wordt voorgeschreven. Het is nog niet zeker of Crestor ook in Europa ter voorkoming van hartaanvallen en beroerten zal voorgeschreven kunnen worden. Bovendien moet er ook rekening worden gehouden met de neveneffecten van het geneesmiddel.

Syndicatie