Opletten met neusbloedingen: contacteer voor alle veiligheid een dokter

Opletten met neusbloedingen: contacteer voor alle veiligheid een dokter

Een bloedende neus kan het gevolg zijn hoge bloeddruk

Veel mensen lopen bij het minste gerucht naar de dokter, maar sommige andere mensen contacteren hun dokter eigenlijk als het al deels te laat is. Het heeft inderdaad weinig zin om met allerlei ingebeelde ziekten om de haverklap naar de dokter te lopen. Anderzijds zijn er heel wat aandoeningen die er op het eerste gezicht minder ernstig uitzien, maar die tenzij tijdig behandeld tot zware gevolgen kunnen hebben.

Belangrijk is om een onderscheid te maken tussen wat belangrijk is en wat niet belangrijk is. Relatief onschuldig ogende aandoeningen kunnen de symptomen van iets heel ernstigs zijn. Daarom is het belangrijk enkele symptomen goed in het achterhoofd te prenten, kwestie van tijdig te kunnen ingrijpen wanneer ze opduiken. De factor tijd kan in dit geval namelijk een belangrijke rol spelen.

Opletten met neusbloedingen: contacteer voor alle veiligheid een dokter want de oorzaken van zo’n bloeding kunnen niet zo onschuldig zijn. Meestal worden de symptomen echter geminimaliseerd: droge lucht, te hard snuiten van de neus of een klap van een kwade partner. Maar een neusbloeding kan echter ook een symptoom zijn van iets veel ergers, bijvoorbeeld van hoge bloeddruk.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 8% van de mannen tussen 20 en 34 jaar last hebben van hoge bloeddruk. Dat heeft te maken met de hoge druk die het bloed uitoefent op de kleine vezels die zich in de neus bevinden. In geval van neusbloedingen veroorzaakt door hoge bloeddruk is het hoe dan ook noodzakelijk om een dokter te raadplegen. Hoge bloeddruk kan goed bestreden worden, maar het is wel zaak om er tijdig bij te zijn.

Syndicatie