Vrouwen met baan vol stress hebben meer kansen op hart- en vaatziekten

Vrouwen met baan vol stress hebben meer kansen op hart- en vaatziekten

Vrees op verlies van baan kan risico's op zware aandoeningen eveneens doen toenemen

Vrouwen met baan vol stress hebben meer kansen op hart- en vaatziekten, zo blijkt duidelijk uit recent onderzoek. Dat lijkt misschien geen echt nieuw gegeven, maar het is voor het eerst dat zwart op wit wordt aangetoond dat de emancipatie van de vrouw ook negatieve effecten heeft. Vrouwen in verantwoordelijke functies lopen grotere risico's op een hartaanval, een beroerte, verstopte aderen enzovoort.

Niet alleen functioneren in een stressvolle baan kan de gezondheid in gevaar brengen. De vrees op verlies van die baan kan de risico's op zware aandoeningen eveneens doen toenemen. Dr. Suzanne Steinbaum, directeur van het Women and Heart Disease programma bij het Lenox Hill Hospital in New York, is van mening dat vrouwen uiteindelijk nog altijd niet dezelfde banen als mannen hebben. Wanneer een vrouw carrière maakt, belandt ze vaak in een baan die extra stressvol is.

Het betrof een onderzoek dat op grote schaal werd uitgevoerd, want er waren maar liefst 17.415 deelnemers bij betrokken. De vrouwen in kwestie waren gezond, gemiddeld 57 jaar oud en hadden full- of half-time gewerkt wanneer de studie in 1999 begon. De beroepen waren erg gevarieerd, om het in de medische sector te houden van verpleegster tot en met dokter. De vrouwen werden in vier groepen ingedeeld op basis van de stress waaraan ze bloot hadden gestaan. Na tien jaar werd opnieuw gekeken naar hun gezondheidssituatie, met als conclusie dat stressvolle functies inderdaad een negatief effect op de gezondheid hadden.

Syndicatie