Hoe interpreteer ik de symptomen: hartaanval of geen hartaanval?

Pijn in linkerarm en borst kan wijzen op een hartaanval, ook al stelt de dokter een andere diagnose

De symptomen van een hartaanval worden vaak verkeerd geïnterpreteerd en dat kan ernstige gevolgen hebben. In een aantal gevallen worden de symptomen van een hartaanval door de patiënt zelf verkeerd begrepen. We kennen het geval van iemand die vanwege pijn in arm en borstkas niet kon slapen. Om de tijd te doden gingen de man in kwestie buiten de hele nacht sigaretten roken. De pijn verdween op die manier echter niet, integendeel zelfs. Uiteindelijk werd bij hem een zware hartaanval vastgesteld.

Laat ons eerst even kijken naar de symptomen die in de richting van een hartaanval wijzen. Er zijn heel wat symptomen, maar meest kenmerkend zijn waarschijnlijk vermoeidheid, ademhalingsmoeilijkheden, hartkloppingen, pijn in linkerarm en borst. Op basis van deze symptomen kan onmiddellijk aan een hartaanval worden gedacht.

Toch valt niet uit te sluiten dat de dokter een andere diagnose gaat stellen. Die gaat misschien denken aan stress of aan een paniekaanval. De verwarring zal op de eerste plaats gebeuren bij vrouwen en daar is een reden voor. Een hartaanval kondigt zich bij vrouwen op een subtielere manier als bij mannen aan, mogelijk blijven de kenmerken van de hartaanval beperkt tot ademhalingsmoelijkheden en een bepaalde vorm van vermoeidheid.

Tot ongeveer de helft van de vrouwelijke hartaanvallen zouden een foutieve diagnose gekregen  hebben. Anderzijds zijn hartaanvallen wel goed voor ongeveer de helft van de sterfgevallen bij vrouwen. Hoe kan worden voorkomen dat een hartaanval wordt verward met een eerder onschuldige kwaal? Op de eerste plaats is het zaak om de voorgeschreven therapie van de dokter snel te evalueren. Wanneer bijvoorbeeld kalmeermiddelen de pijn of de kortademigheid niet wegnemen, is het zaak om zo snel mogelijk de spoeddienst van het dichtstbijzijnde ziekenhuis opzoeken. Een tweede oplossing kan zijn om het hart te laten doorlichten, hoewel ook dit geen zekerheid op een succesvol voorkomen van hartaanvallen garandeert.

Het omgekeerde doet zich echter ook voort en dat werkt de verwarring in de hand. Vaak denkt aan patiënt die aan hyperventilatie of aan een vorm van stress lijdt dat hij of zij een hartaanval heeft. Aangekomen in het ziekenhuis, zal blijken dat dit niet zo is. Zware hyperventilentieaanvallen kunnen aanleiding geven tot herhaaldelijk bezoek aan de lokale spoeddienst. In dit geval zal de dokter alle moeite van de wereld moeten doen om u er van te overtuigen dat u geen hartaanval hebt. 

Syndicatie