Cholesterol: al dan niet schadelijk?

Cholesterol: al dan niet schadelijk?
 
Is te hoge cholesterol al dan niet schadelijk? Hoe liggen de verhoudingen tussen goede en slechte cholesterol? Hoeveel soorten cholesterol bestaan er eigenlijk? Hoe hoog mag uw cholesterolgehalte zijn om uit de gevarenzone te blijven? Allemaal vragen waarop we nog geen sluitende antwoorden gekregen hebben.
Cholesterol
Algemeen wordt LDL-cholesterol als slechte cholesterol beschouwd, terwijl HDL als de goede vorm wordt beschouwd. Een te veel aan LDL zou de risico’s op hart- en vaatziekten doen toenemen, HDL zou die weer doen afnemen. Beide vormen van cholesterol vervullen overigens duidelijk verschillende functies in de bloedbaan.
 
Welk cholesterolgehalte is toegelaten?
 
Het onderscheid tussen goed en slecht is echter nog niet helemaal duidelijk. Er zijn bijvoorbeeld meerdere vormen van HDL, die niet allemaal het predikaat ‘goed’ zouden mogen dragen. Er is in ieder geval nog meer onderzoek nodig om wat cholesterol betreft tot sluitende conclusies te komen.
 
Hetzelfde geldt overigens voor het toegelaten cholesterolgehalte. Algemeen lijkt iedereen overtuigd te zijn van de risico’s verbonden aan LDL, maar over de gevarendrempel verschillen de specialisten dan weer van mening. Wie cholesterolverlagers krijgt voorgeschreven, informeert zich beter op voorhand goed over zijn of haar situatie. Vaak zijn aan die cholesterolverlagers namelijk neveneffecten verbonden.

 

Syndicatie