Eten van vis minder gezond voor het hart dan gedacht

Eten van vis minder gezond voor het hart dan gedacht

Hoeveelheden vis die meeste mensen eten zijn onvoldoende om een positieve invloed op hartverzwakking te hebben

We worden regelmatig om de oren geslagen dat het heten van vis gezond is voor het hart. Daarmee wordt verwezen naar de levenswijze van de Eskimo’s, die dankzij het eten van veel vis minder vaak last zouden hebben van hart- en vaatziekten. Ook de Japanners zouden als notoire visliefhebbers gezonder leven en meer gespaard blijven van hartkwalen.

Het eten van vis zou echter minder gezond zijn voor het hart dan algemeen wordt aangenomen, zo blijkt uit een recente Nederlandse studie. De hoeveelheden vis die de meeste mensen eten zijn namelijk onvoldoende om een positieve invloed op sommige aandoeningen van het hart te hebben. De studie focuste zich met name op hartverzwakking.

De Nederlandse onderzoekers weerleggen daarmee deels de conclusies die uit vorige studies werden getrokken. Het eten van vis slaagde er volgens hun studie namelijk niet in om hartproblemen te voorkomen. De researchers onderzochten data vanaf 1990 die betrekking hadden op 5.299 mannen en vrouwen die ouder waren dan 55 jaar in een Rotterdamse voorstad. Zij vonden geen noemenswaardige verschillen wat betreft hartproblemen tussen mannen en vrouwen die wel vis aten en zij die geen vis aten. 

De resultaten van het onderzoek werden gepublcieerd in het European Journal of Heart Failure en op de AlphaGalileo Science Web site. Volgens onderzoeker van Marianne Geleinjse van de universiteit van Wageningen, één van de deelnemers aan het onderzoek, ontbreekt voorlopig elk duidelijk bewijs dat vis goed zou zijn voor het voorkomen van hart- en vaatziekten. Nochtans worden we zowel door wetenschappers als door dokters regelmatig gewezen op de positieve factoren die het gevolg zouden zijn van het eten van vis. Met name de Omega 3-vetzuren zouden een positieve invloed hebben. Geleinjse geeft echter eerlijk toe dat ze er ondanks alle inspanningen van haarzelf en haar team niet in is geslaagd om de relatie tussen het eten van vis en het opduiken van hart- en vaatziekten aan te tonen.

Het is echter nog te vroeg om al te stellen dat het eten van vis geen rol speelt bij het voorkomen van hartverzwakking. Deze aandoening moet duidelijk onderscheid worden van een hartaanval. In feite komt een hartverzwakking neer op een geleidelijke verflauwing van het vermogen van het hart om het bloed rond te pompen. Hartverzwakking kan heel wat vervelende gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld ademnood, opgezwollen benen en ademhalingsproblemen. Ongeveer 30 miljoen mensen in Europa hebben met hartverzwakking af te rekenen, zodat de aandoening zeker niet zeldzaam mag worden genoemd. Het is één van de belangrijkste redenen waarom mensen in het ziekenhuis worden opgenomen.

Geleinsje en haar team vonden geen enkele aanwijzing dat het eten van vis, in grote of in kleine hoeveelheden, de risico’s op hart- en vaatziekten zouden reduceren.  De vitamines en vetzuren die in vis worden aangetroffen, blijven uiteraard wel gezond, daar verandert de conclusie van de studie niets aan. Bovendien blijft het nog steeds mogelijk dat grotere hoeveelheden vis wel een positief effect kunnen hebben.

Syndicatie