Gelukkige mensen lopen een kleiner risico om een hartziekte te krijgen

Gelukkige mensen lopen een kleiner risico om een hartziekte te krijgen

Ook kansen om een hartaanval te krijgen zijn kleiner bij enthousiaste mensen

Gelukkige mensen lopen een kleiner risico om een hartziekte te krijgen of te sterven aan een hartaanval, zo blijkt uit een Canadese studie. Hierbij werd gebruikgemaakt van een schaal met vijf punten, waarbij de graad van vreugde, geluk, opwinding, tevredenheid enzovoort werd gemeten. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het European Heart Journal.

Aan het onderzoek werd deelgenomen door 1.739 vrijwilligers die bij de start van het 1995 Nova Scotia Health Survey door verpleegsters werden onderzocht. Dat gebeurde tien jaar later nog eens. Ook de kansen om een hartaanval te krijgen en daaraan te sterven bleken kleiner te zijn bij enthousiaste mensen. Of met andere woorden: wie geboren is met een optimistische natuur, loopt minder risico’s om hart- en vaatziekten op te doen.

In het verleden werden al de gevolgen van een optimistisch karakter op andere ziekten zoals diabetes onderzocht. Daarbij werd vastgesteld dat een optimistisch karakter ook de risico’s op een aantasting van het immuunsysteem zouden verminderen. De resultaten van het onderzoek zijn alleszins de moeite waard, wat het verkleinen van de risico’s op hart- en vaatziekten zou de sterftecijfers alleszins in positieve zin kunnen beïnvloeden.

Syndicatie