Het drinken van koffie kan helpen om een onregelmatige hartslag te verbeteren

Het drinken van koffie kan helpen om een onregelmatige hartslag te verbeteren

Kansen op opname in het ziekenhuis kleiner voor wie regelmatig koffie drinkt

Het drinken van koffie kan helpen om een onregelmatige hartslag te verbeteren, zo blijkt uit recent onderzoek. De kansen op opname in het ziekenhuis zijn zelfs kleiner voor wie regelmatig koffie drinkt. Op het eerste gezicht lijkt er sprake te zijn van een tegenstrijdigheid. Het drinken van een kop koffie jaagt normaal de hartslag op.

Researchers van het Amerikaanse Kaiser Permanente onderzoeksinstituut kwamen echter tot de conclusie dat koffie beter is voor het hart dan algemeen wordt aangenomen. Hun studie is gebaseerd op een groep van 130.054 proefpersonen. Bleek dat mensen die vier koppen koffie per dag of meer dronken 18% minder kans hadden op ziekenhuisopname in gevolge van onregelmatige hartslag en andere hartafwijkingen dat niet-koffiedrinkers.

Bij een groep die één tot drie koppen koffie per dag dronk, was het risico op hospitalisatie ongeveer 7% lager. Volgens het U.S. Centers for Disease Control and Prevention is een onregelmatige hartslag een veel voorkomend probleem in de Verenigde Staten, maar ook in de rest van de wereld. Maar liefst 2,70 miljoen Amerikanen zou last hebben van atriale fibrillatie, de meest voorkomende vorm van onregelmatige hartslag.

Arthur Klatsky, de leider van het onderzoek en cardioloog bij Kaiser's Division of Research, stelde op de jaarlijkse meeting van de American Heart Association in San Francisco dat op basis van zijn studie de conclusie mag worden getrokken dat het matig gebruik van koffie zeker niet schadelijk is, wel integendeel. Op een of andere manier zou koffie een positieve invloed hebben op stoornissen die optreden in het elektrische systeem van het hart waardoor dat hart te snel, te traag of onregelmatig gaat slaan.

De uitslagen van het onderzoek hebben nogal wat verwondering verwekt omdat hoge dosissen cafeïne in het verleden steevast geassocieerd werden met het gevoel dat het hart op hol slaat. Er werd met andere woorden aangenomen dat cafeïne de hartslag in negatieve zin zou beïnvloeden. Het onderzoek van Klatsky zou echter het omgekeerde aantonen. De meer dan 130.000 personen uit het onderzoek werden tussen 1979 en 1985 ondervraagd over hun gedrag wat betreft het drinken van koffie en thee. Daarna werd hun gezondheidssituatie gevolgd tot en met 2008. Klatsky gaat niet zover om te stellen dat koffie (of: cafeïne) een beschermend effect zou hebben, maar sluit ook niet automatisch uit dat dit niet zo zou zijn. Verder onderzoek over de materie is volgens deze Amerikaanse professor absoluut noodzakelijk.

Syndicatie