50-plussers mogen minder zout eten dan jongeren

50-plussers  mogen minder zout eten dan jongeren

Meer dan 2.200 milligram zout per dag kan de bloedvaten beschadigen

Over de voor- en nadelen van zout zijn al ganse bibliotheken volgeschreven. Het staat echter als een paal boven water dat te veel zout de gezondheid kan schaden, onder andere door het toegenomen risico op hoge bloeddruk. Meer dan 2.200 milligram zout per dag kan de bloedvaten beschadigen, zo blijkt uit een recente studie gepubliceerd door het AHA. Volgens deze organisatie zou de consumptie van meer dan 2.200 milligram zout per dag verantwoordelijk zijn voor 20 tot 40% van de gevallen van hoge bloeddruk in de Verenigde Staten .

Minder bekend is dat er een verschil is wat leeftijd betreft wanneer we over de toegelaten hoeveelheid zout per dag praten. 50-plussers mogen namelijk minder zout eten dan jongeren. Katherine Patton, een bekende Amerikaanse diëtiste, geeft de volgende richtlijn wat betreft zoutverbruik: iedereen onder 51 jaar zonder een geschiedenis van hoge bloeddruk, nieraandoeningen of diabetes mag maximaal 2.300 milligram zout per dag consumeren, boven 51 jaar zou onder dezelfde voorwaarden de consumptie beperkt blijven tot 1.500 milligram.

Steeds meer mensen hebben last van een hoge bloeddruk. Nog niet zo lang geleden verscheen in dat verband een alarmerend rapport van de American Heart Association (AHA). In dat rapport stond te lezen dat maar liefst 50% van de mensen die bloeddrukverlagers nemen nog steeds met een te hoge bloeddruk af te rekenen hebben. Geneesmiddelen krijgen met andere woorden de bloeddruk niet altijd onder controle.

Voorkomen is daarom beter dan genezen, want het voorkomen van een te hoge bloeddruk is één van de belangrijkste manieren om hart- en vaatziekten te voorkomen. Daarom is het niet onbelangrijk dat we op onze voeding letten met de bedoeling om de bloeddruk onder controle te houden. Blijkt namelijk dat wie op zijn voeding let vaak veel minder moeite heeft om zijn bloeddruk onder controle te krijgen. Kleine dingen kunnen volstaan om de bloeddruk goed te verzorgen.

Syndicatie