Zalm beschermt het hart, mits met mate gegeten

Zalm beschermt het hart, mits met mate gegeten

Zalm is rijk aan omega-3 vetzuren, die hartziekten kunnen afremmen

Voorkomen is in de medische wetenschap, zoals overal elders trouwens, beter dan genezen. Bij het voorkomen van ziektes en aandoeningen speelt uiteraard de voeding een belangrijke rol. Wie goed op zijn voeding let, zal in veel gevallen kunnen voorkomen dat hij of zij een aantal aandoeningen oploopt. Uiteraard heeft het geen zin om illusies te koesteren: het eeuwig leven zal voorlopig onbereikbaar blijven.

Maar een gezonde voeding kan wel de doktersrekening helpen drukken en dat is in ieder geval mooi meegenomen. Bovendien kan het volgen van een gezondsheidsdieet ook nog eens veel effectiever zijn dan een behandeling ondergaan, want wie ooit zwaar ziek is geweest loopt de kans om nooit meer de oude te worden. Waar het eigenlijk op aankomt, is om de belangrijke chemicaliën binnen te krijgen die de gezondheid verbeteren, maar die ons ook helpen om energie op te doen en een geluksgevoel te geven.

Zalm beschermt het hart, mits met mate gegeten. Dat geldt op de eerste plaats voor vis die uit de natuur afkomstig is, want gekweekte zalm kan grote hoeveelheden antibiotica bevatten. Het probleem is dat de meeste zalm die op ons bord verschijnt inderdaad uit viskwekerijen afkomstig is. Wilde zalm wordt steeds zeldzamer, ondanks pogingen om de soort opnieuw in rivieren als de Maas uit te zetten.

Waarom is zalm een gezonde vissoort? Zalm is rijk aan omega-3 vetzuren, die hartziekten kunnen afremmen. Daarnaast is deze vissoort ook rijk aan vetten die gezond zijn voor het hart, dezelfde die ook worden gevonden in onder andere olijfolie. Deze vetten helpen onder andere de goede HDL cholesterol niveaus toenemen. Regelmatig zalm op het menu, is dus zeker geen slecht idee. 

Syndicatie