Zin en onzin over omega-3 vetzuren

Zin en onzin over omega-3 vetzuren

Wat doen die fameuze omega-3 vetzuren nu eigenlijk in ons lichaam?

Zin en onzin over omega-3 vetzuren, over dit onderwerp raakt niemand uitgepraat. Wat doen die fameuze omega-3 vetzuren nu eigenlijk in ons lichaam? Volgens een bepaalde groep wetenschappers zijn omega-3 vetzuren noodzakelijk voor de gezonde werking van de celmembranen. Bovendien zouden ze het vrijkomen van bepaalde stoffen die ontstekingen veroorzaken beletten.

Die ontstekeningen kunnen aan de basis liggen van gevaarlijke ziekten zoals diabetes. Als ideale dosis wordt 1000 milligram per dag voorgeschreven, waarbij deze omega-3 vetzuren op de eerste plaats in vette vis worden gevonden, maar ook in een aantal groenten. Gekweekte zalm wordt als twijfelachtig beschouwd, omdat die vaak in bedenkelijke omstandigheden werd gekweekt. Wat makreel betreft, mag de voorkeur uitgaan naar Atlantische in plaats van Spaanse.

Sommigen mensen proppen zich vol vitaminen, in de hoop zo hun levensduur te kunnen verlengen. Dat blijkt echter niet de juiste aanpak te zijn, zoals blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers van de University of Hawaii hielden statistieken bij van 180.000 mannen en vrouwen en de conclusie van hun onderzoek was klaar en duidelijk: slikkers van vitamines leefden niet noodzakelijk langer.

Bovendien bleek van bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten al evenmin sprake te zijn. Het is dus absoluut niet nodig om dagelijks een dosis vitamines te slikken om gezond te blijven. Wat echter wel het geval is: er bestaan heel wat voedingsingrediënten die ons lichaam op een gezonde manier voeden, die ons beschermen tegen vermoeidheid en die ons, inderdaad, aan een langer en gezonder leven kunnen helpen. Zonder deze stoffen kunnen we/ons lichaam dus eigenlijk niet.

Syndicatie